RASPAD ZDRAVSTVA

Reakcije na slike iz Bistre: "Zdravstvo je u potpunom kolapsu"

Foto: Index

NAKON što smo objavili uznemirujuće fotografije koje prikazuju kako se tretiraju djeca s neizlječivim bolestima u bolnici u Gornjoj Bistri, a iste smo pokazali i ravnatelju bolnice, čekamo reakcije zdravstvenih institucija.

Fotografije iz bolnice pokazuju da su djeca koja se ondje liječe zapuštena, da su im pelene pune fekalija, da leže na potrganim madracima, često pomokrenim. Na fotografijama se vidi i kako po rukama i licu djeca imaju osušene fekalije.

>> UZNEMIRUJUĆE U bolnici u Bistri teško bolesna djeca leže u fekalijama

Poslali smo upite Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskoj komori medicinskih sestara te udrugama za zaštitu prava pacijenata. Pitali smo ih kako komentiraju situaciju u specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri te što bi trebalo poduzeti da do ovih situacija ne dolazi.

Također smo ih zatražili da nam kažu tko bi i kako bi trebao odgovarati za ovo.

Udruga za prava pacijenata: Potrebno je uvesti samo malo više kontrole nad zdravstvenim djelatnicima koji obavljaju njegu

Hrvatska udruga za prava pacijenata prva nam je odgovorila na upit. Kažu kako oni u svom dosadašnjem radu nisu zaprimili pritužbe koje su se odnosile na bolnicu Gornja Bistra.

"Sudeći po navedenim fotografijama, zaista je teško utvrditi čiji bi bio propust, niti smatramo da je to pitanje koje je općenito, nego smo skloni mišljenju da pojedinci koji odgovorno rade svoj posao su s razlogom ljuti, na one koji ne rade svoj posao po pravilima struke i dopuštaju bez imalo osjećaja krivnje i savjesti, ovakve situacije gdje djeca trpe, a jedino na koji način im se može pomoći u njihovim teškim životnim situacijama je sačuvati dostojanstvo. Smatramo da je potrebno uvesti samo malo više kontrole nad zdravstvenim djelatnicima koji obavljaju njegu, odnosno nagraditi one koji se brinu za dostojanstvo naše male djece s najtežim oštećenjima, a sankcionirati one koje su uzrok zapuštanju vidljivo na ovim fotografijama. Također napominjemo, kako ovakvo i slično fotografiranje je povreda i prava pacijenta na privatnost, a i povreda etičkog kodeksa, kao i zakona gdje zdravstveni djelatnici rade. Zasigurno treba mijenjati ono što nije dobro, ali ne na ovakav način gdje se međusobno neslaganje zdravstvenih djelatnika lomi preko leđa malih pacijenata", stoji u odgovoru Hrvatske udruge za prava pacijenata.

Na tekst je reagirala i Udruga hrvatskih pacijenata.

Drlje: Pozivati se na nezakonitost snimki je potpuno promašeno i neprimjereno

"Ukoliko je ovo točno što piše u ovom Vašem članku to je nedopustivo i za svaku osudu, a pozivati se na nezakonitost snimki je po našem skromnom mišljenju potpuno promašeno i neprimjereno. Mislimo da je bit jesu li ove slike koje su u dopisu, koji ste nam poslali, istinite ili nisu, a ako su istinite onda se hitno mora poduzeti sve kako se slično više nikada ne bi dogodilo. Žele li odgovorni možda reći da su djeca u ovakvom stanju kao na slikama u tekstu, da je to sve po zakonu?", rekao je za Index Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Na pitanje što bi trebalo učiniti da se ovakve stvari ne događaju, odgovorio je da svatko u nizu treba raditi svoj dio posla za koji su odgovorni i za njega plaćeni.

"Imamo razumijevanja (ali ne za ovakva stanja kao na slikama) za složen i težak posao djelatnika koji rade neposredno s ovom djecom, molimo ih učinite sve što je u vašoj moći kako bi ova djeca imala što bolju skrb i kako se neželjeni događaji u budućnosti ne bi događali", rekao nam je Marijo Drlje.

Odgovor smo dobili i od Hrvatske komore medicinskih sestara.

"Hrvatska komora medicinskih sestara ne može u ovom trenutku detaljnije komentirati niti zdravstvenu njegu, niti zbivanja koja su se dogodila 2017. i 2018. godine. O tome nemamo nikakvih saznanja, međutim, obzirom na Vaš članak, HKMS će poduzeti za to predviđene postupke u okviru svojih ovlasti", stoji u odgovoru Slave Šepec, predsjednice HKMS.

Bernardić: Zdravstvo je u potpunom kolapsu

"To samo pokazuje krah sustava. Zdravstvo je u potpunom kolapsu. Svjedočili smo i prošlo ljeto tragičnoj smrti u Zaprešiću, smrti dječaka u Metkoviću i sad ovome", rekao je Bernadić gostujući na N1 televiziji.

Odgovore ostalih čekamo i objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Podsjetimo, ministar zdravstva Milan Kujundžić je netom nakon objave našeg članka pred zgradom vlade komentirao situaciju u bolnici u Gornjoj Bistri.

"Tamo je skrb na zavidnoj razni. U planu je izgradnja nove bolnice", rekao je Kujundžić.

Uznemirujuće fotografije nije želio puno komentirati.

"Sad komentirati neku sliku...  Kod svakog bolesnika možete naći u određenom trenutku neko stanje", rekao je Kujundžić.

Pročitajte više