Reakcije na ukidanje sankcija Iraku

UKIDANJE UN-ovih sankcija nametnutih Iraku prije 13 godina izazvalo je brojne reakcije u svijetu.

Belgija je izrazila "zadovoljstvo" ukidanjem sankcija, pozdravivši određivanje uloge UN-a u obnovi ratom razrušenog Iraka.

"Rezolucija je prihvaćena kao uravnotežen tekst koji odgovara na hitne potrebe", izjavio je glasnogovornik belgijskog ministarstva vanjskih poslova.

Španjolski je tisak, koji je u većini bio protiv rata u Iraku kao i španjolska javnost, ocijenio rezoluciju 1483, koju su predložile SAD, kao američku pobjedu.

"Ne samo da Francuska, Rusija i Kina nisu iskoristile svoje pravo veta nego su se svojom kapitulacijom izborile za milost SAD-a", piše "El Pais".

Za "El Mundo" rezolucija pokazuje slabost zemalja poput Francuske i Rusije koje su bile "željne naklonosti SAD-a i dopuštenja da iskorištavaju dio iračke nafte".

Ruski tisak je na isti način ocijenio glas Rusije za rezoluciju 1483.

"Rusija je prodala svoj glas u Vijeću sigurnosti UN-a prihvativši ukidanje sankcija u zamjenu za poštivanje duga i ranije potpisanih ugovora", ocjenjuje ruski tisak.

"Kompromis je bio neizbježan. Rusija je prodala svoj glas u zamjenu za poštivanje ugovora i dugova", piše "Izvestia".

Dnevni "Vremia Novostej" piše pak da su "svi pobijedili u Iraku: sankcije stare 13 godina su ukinute, a Vijeće sigurnosti je spašeno".

"SAD i Velika Britanija su ostali u Iraku gdje kontroliraju svoje naftne izvore. Antiratna koalicija - Rusija, Francuska i Njemačka -sačuvala je svoju bezgrješnu reputaciju i obećanje da će njihovi interesi biti uzeti u obzir", dodaje "Vremia Novostei".

Britanski list "Guardian" ocjenjuje u petak da su Francuska i Rusija "učinile uslugu" Velikoj Britaniji i njezinu premijeru Tonyju Blairu glasovanjem za rezoluciju.

"Obvezavši SAD da ublaže svoje stajalište Francuska je posebno pomogla Velikoj Britaniji da se dobije ono što je Blair nazivao "čvrstom bazom" za buduću politiku u Iraku", piše "Guardian".

(Hina) bis sv

Pročitajte više