Reakcije parlamentarnih stranaka na pozitivan avis Europske komisije (1)

POZITIVNO mišljenje (avis) Europske komisije na zahtjev Hrvatske za približavanje EU danas su pozdravili svi parlamentarni klubovi, ali i upozorili da je pred Hrvatskom još puno posla kako bi priskrbila status kandidata i otpočela pregovore za članstvo u EU.

Predsjednik Sabora, HDZ-ovac Vladimir Šeks, rekao je da je to kruna uspješnog političkog djelovanja sadašnje Sanaderove i bivše Račanove vlade na ispunjavanju kriterija koje Hrvatska treba ispuniti.

"Pozitivan avis "sinergija" je političkih napora obje vlade, ali i Sabora i parlamentarne diplomacije", naglasio je Šeks.

Dodao je da su brojna saborska izaslanstva na putovanjima i susretima u europskim prijestolnicama i kod stranih veleposlanika pridonjela da članice EU prepoznaju napore Hrvatske u ispunjavanju kopenhaških i drugih kriterija za dobivanje avisa.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je kako je bio optimist da će Hrvatska dobiti pozitivan avis, jer je, kaže, znao da je bivša vlada dobro obavila posao, nužan da bi do avisa uopće i došlo.

Optimizam je, tvrdi, temeljio na brojnim raspravama u njegovoj vladi o reformskim zahvatima i usklađivanju hrvatskog sa zakonodavstvom EU, kao i o odgovorima na pitanja koja je pred Hrvatsku postavila Europska komisja.

"Bilo je važno da se s europskom politikom nastavi, a nova Vlada to je napravila i naš posao u tom dijelu nije ugrozila", kazao je.

HDZ-ova Vlada mora nastaviti s uspješnim koracima u približavanju EU, odnosno nastaviti s proeuropskom politikom, vanjskopolitičkom aktivnošću i suradnjom s Haškim sudom. O tome će, rekao je, ovisiti i konačna ocjena o dobivanju statusa kandidata u lipnju te odluka o otpočinjanju pregovora, za koju se nada da će biti do kraja ove godine.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok kazao je da je dobivanju pozitivnog avisa, unatoč strepnjama zbog loših ranijih iskustava, presudila dobra i ofenzivna vanjskopolitička taktika Vlade Ive Sanadera, kao i politička zrelost vlasti i oporbe u zadnja tri mjeseca.

"No, građanima treba jasno reći da tek sada treba uvjeriti Europu kako treba otpočeti pregovore za članstvo u EU. Dobili smo odobrenje da možemo uzeti ključeve u ruke, ali još ne znamo koji ključ otključava europska vrata i kada ćemo ih moći otključati", rekao je.

Pozitivan avis smatra najboljim znakom da se Hrvatska mora odmah početi pripremati za EU, "jer većina građana ne zna dovoljno o EU i stvara se lažna slika da će EU riješiti sve probleme".

Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić smatra da je avis dobra vijest, da honorira europsko ponašanje Hrvatske, ali da njemu ne treba pristupati "euforično" jer je riječ o tek prvoj stepenici u približavanju EU.

"Hrvatsku čeka ozbiljan posao koji ne treba doživljavati kao trku na sto metara. Slijede nam i kandidatura i pregovori", kazao je, napomenuvši da je Slovačka, koja ulazi u EU 1. svibnja, na otpočinjanje pregovora čekala četiri godine.

Predsjednik HSP-a Ante Đapić rekao je da je očekivao pozitivan avis, "jer je nakon toliko batina koje je Hrvatska dobila od međunarodne zajednice bilo i vrijeme za malo mrkve". Hrvatsku sada očekuje niz novih zahtjeva, što ga, kaže, podsjeća na "iščekivanje novogodišnje političke noći".

"Noć je sada prošla, očekivani avis je dobijen, a sada kreću još konkretniji zahtjevi od dosadašnjih", kazao je Đapić, naglasivši da, osim političkih uvjeta, pred Hrvatskom stoje i oni iz područja gospodarstva, socijale, poljoprivrede i drugih, s kojima se tek treba suočiti.

Žao mu je, kaže, što o članstvu u EU i NATO-u, o plusevima i minusima tih integracija, nije održana široka javna rasprava.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je pozitivan avis pokazao da su napori koje je Hrvatska činila u zadnje četiri godine urodili plodom, za što su, tvrdi, najzaslužniji odgovori na pitanja Europske komisije koje je bivša vlada poslala u listopadu 2003.

"Pravi posao ove vlade sada tek počinje, to je njezina zadaća, ali i svih političkih stanaka, kako bi u lipnju osigurali da Hrvatska i formalno dobije status kandidata i datum početka pregovora", kazala je.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin avis je ocijenio bitnim jer, rekao je, Hrvatskoj daje demokratsku legitimaciju i otvara joj pristup EU, ali se hrvatska vlast, istaknuo je, mora daleko više posvetiti gospodarstvu i socijalnim problemima.

"Nakon 20. travnja i pozitivnog avisa stiže 21. travnja. I dalje će dolaziti uplatnice za struju, opomene za neuredno ispunjavanje kreditnih obveza, a benzin će vjerojatno i ubuduće poskupljivati kao proteklih dana", rekao je.

U svemu tome trebala bi nam pomoći međunarodna zajednica, dodao je Kajin, podsjetivši da su Europa i SAD od 1996. do danas kroz razne programe i povoljne zajmove u Hrvatsku uložili oko 1,6 milijardi kuna.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da je pozitivan avis potvrdio demokratska nastojanja kako bivše, tako i aktualne vlade, ali je, kaže, ujedno i okvir za nove obveze u uvođenju europskih demokratskih standarda te ponašanje unutar državnih granica.

"Pozitivan avis bio je očekivan, kao što se sada očekuju i iduće faze pregovora", dodao je Pupovac.

Pročitajte više