Reakcije političara na Dalićkin iskaz u Uskoku: "Plenković mora otići"

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković pred saborom je prilikom izglasavanja povjerenja vladi RH tvrdio da je vlada organizirala tek jedan sastanak s Ivicom Todorićem, no iskaz bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić pokazao je da su održana čak tri sastanka.

"Ne, nisam imao sve detalje", naglasio je više puta premijer Andrej Plenković govoreći o Aferi Hotmail. Iz svjedočenja bivše potpredsjednice vlade Martine Dalić u USKOK-u jasno je da je Plenković bio uključen u svaki detalj rada na izradi Lex Agrokora te ključan akter Afere Hotmail.

Treba li Plenković podnijeti ostavku, pitali smo političare. Svi se slažu da treba, ali i sumnjaju da će je doista podnijeti.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak za Index je rekao da je premijer Andrej Plenković već davno trebao podnijeti ostavku, no da je jasno kako on to neće učiniti.

Izglasavanje nepovjerenja Kujundžiću, a potom i vladi?

"Otpočetka je bilo jasno da je Plenković sve znao i da je bio umiješan u aferu Borg. Takve stvari se ne bi dogodile bez njegovog znanja, a i odobrenja, jer ako je nešto znao, a nije poduzeo ništa, znači da je odobrio. Sad ostaje na javnosti da na idućim izborima odluče hoće li takvu osobu na vlasti. Sad je irelevantno za očekivati da će podnijeti ostavku, a opozicija će već poduzeti određene korake, moramo se još uskladiti. Što se Kujundžića tiče, oporba je jedinstvena po tom pitanju, imali smo jučer sastanak i dogovoreno je da se ide tražiti izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva", rekao nam je Beljak.

Mostovac Tomislav Panenić za Index je rekao da su Plenković i HDZ u jednom trenu izolirali Most koji više, iako je bio u vladi, nije primao informacije oko Agrokora.

"Plenković se pokušava braniti, a sad je vidljivo da svi koji su bili uključeni u Agrokor nisu iznosili informacije, ni premijer, ni Dalić, ni Marić. Most je u jednom trenutku bio izoliran, nismo više dobivali informacije, a oni se sad brane da su sve radili u interesu Hrvatske, no činjenica je da su lagali. Podržava li naš narod laž ili je osuđuje, šire je pitanje. Kad je već postignuta nagodba, premijer nije došao i rekao evo čekali smo neki trenutak da ne dođe do ugroze pa da napokon da informacije. Ne, umjesto toga smo čekali da iscuri pokajnički iskaz Martine Dalić. Premijer će sad stalno kroz medije umanjivati važnost toga da je sve izašlo na vidjelo. Tako je i kod afere Dalić i angažiranja Ramljaka rekao da je sve manje važno i da im je u fokusu postizanje nagodbe. Stalno prikrivaju određene dijelove koji njima ne odgovaraju", rekao je Panenić.

"U jednoj civiliziranoj državi kad se otkrije takav skandal, taj premijer daje ostavku"

SDP-ovac Peđa Grbin Indexu je rekao da su od početka afere Agrokor postojale indicije da je premijer Plenković u nju upetljan daleko više nego što je htio priznati.

"Jučer i danas smo saznali da je tajio, odnosno lagao o tome koliko se puta sastao s gospodinom Todorićem. Saznali smo da su nas lagali da je gđa Dalić komunicirala s borgovcima na svoju ruku, da se sam vrh HDZ-a o tome redovito obavještavao, a kao da sve to nije dosta, Dalić je bez imalo srama priznala da je uspijevala stopirati objavu određenih priča u medijima. Sve to pokazuje da u Hrvatskoj ne samo da ne postoji politička odgovornost nego i da kod velikog djela vladajućih struktura postoji potpuni prijezir prema građanima, medijima i svemu onome što čini pravnu i demokratsku državu. Ova priča je bolje nego išta dosad razotkrila karakter države u kojoj živimo jer smo karakter stranke na vlasti odavno poznavali. Bojim se, možda će grubo zazvučati, da je Hrvatska država koja očajnički treba prinudnu upravu koja će nas dovesti u red. Na žalost, a vjerujem da to i čitatelji vide, neće se dogoditi ništa. Par ljudi će ukazati na to koliko je sve to pogrešno, par medija će pisati o tome, a u konačnici ostat će samo Plenković koji se svima smije u facu", zaključak je Peđe Grbina.

"Premijer je lagao parlamentu. U jednoj civiliziranoj, modernoj, europskoj državi 21. stoljeća kad se otkrije takav skandal, taj premijer daje ostavku, procesuiraju ga institucije i ne pojavljuje se više u javnom životu. Takve standarde političke odgovornosti želimo uvesti u našu Hrvatsku. Da nas političari ne lažu, da nisu korumpirani, da ne namještaju natječaje, da ne uhljebljuju svoju rodbinu, ukratko želimo od političara da rade u interesu cijele zajednice, a ne za svoj džep i interese svojih uskih krugova prijatelja. Plenković treba dati ostavku, ali znamo da takvih standarda u današnjoj politici Hrvatske nema. Neće otići sami, treba ih maknuti bijes naroda kojem je dosta laganja i lopovluka. Nadam se da će narod iz svega ovog naučiti da su za sve loše u ovoj državi odgovorni političari. Ako želimo promjene, ako želimo uređenu državu, moramo zamijeniti cijelu kastu političara koji su posljednjih 30 godina učinili da je Hrvatska na samom europskom dnu po svim mjerilima i uz ovakve političare nema šanse da se maknemo s dna", rekla je za Index predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je da bi prije svega trebalo upitati koalicijske partnere treba li premijer snositi odgovornost.

"S ovim podacima koji su upotpunjeni i koji su sad poznati javnosti, treba pitati njih, prvenstveno Sauchu, Glavaša, Pupovca, mislim da premijer treba danas ili sutra organizirati presicu i otvoriti se za sva pitanja novinara i objasniti sve ovo što je i s današnjim objavama jasno", kratko nam je rekla Jadranka Kosor.

Zatražili smo odgovor i od HNS-a, no još ga čekamo.

Pročitajte više