Reakcije političara na smjene: "Jedini koji treba otići je Sanader"

"PREKASNO i premalo. Jedini koji treba otići je Ivo Sanader. Još prije pet dana je tvrdio da je sve u redu, a sada se pokazuje sva bijeda HDZ-ove kadrovske politike", komentirao je smjene u Vladi predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Glavaš Faberu poželio puno sreće

"Ovo mi je prva vijest, ali smatram kako je situacija bila potpuno zrela za promjene u policiji", kratko je izjavio Glavaš, koji je novom ministru Tomislavu Karamarku i novom ravnatelju policije Vladimiru Faberu poželio puno uspjeha na novim dužnostima i bolje rezultate od njihovih prethodnika. "Kao otac moram kazati kako je ubojstvo Ivane Hodak strašno. Jadno dijete. Ovo je gore nego u Teksasu!", zaključio je Glavaš, koji je još jednom naglasio kako su rezovi u vodstvu policije bili krajnje neophodni.

Antičević Marinović: Smjene su očekivane

Bivša ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović kaže kako su smjene bile očekivane s obzirom na današnje grozne događaje.

"Pozdravljam smjene ministara i šefa policije, no postavlja se pitanje hoće li se novim ljudima omogućiti neometan rad? Situacija u Hrvatskoj je dramatična, što dokazuju i nedavni događaji i s problemom se treba uhvatiti u koštac", istaknula je Antičević Marinović dodajući kako je vrlo upitno hoće li novi ljudi moći raditi samostalno.

"Šimonović je dobar izbor"

Također, posebno je pohvalila izbor Šimonovića na mjesto čelnog čovjeka u hrvatskom pravosuđu, a na novinarski upit da komentira činjenicu kako se Šimonovića prije očekivalo u diplomaciji nego u pravosuđu Antičević Marinović kaže: "Mislim da je riječ o dobrom izboru, jer je Šimonović dobro upoznat sa situacijom. Mislim da će biti pomaka u pravosuđu, ali opet naglašavam, ukoliko mu se dopusti da radi svoj posao samostalno", istaknula je Antičević Marinović.

Kajin: Trebali smo raspravljati o povjerenju Sanaderu 

Saborski zastupnik Damir Kajin kaže kako se danas zapravo trebalo raspravljati o povjerenju kompletne Vlade, a ne samo o smjeni tri ministra.

"Nemam osobno ništa protiv smijenjenog ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića, kao ni ministrice pravosuđa Ane Lovrin, ali oni nisu trebali biti izbrani na početku. Za današnju situaciju kriv je premijer Ivo Sanader i nitko drugi. Trebali smo na kraju današnjeg dana raspravljati o kompletnoj Vladi, jer nas je dovela u ovakvu situaciju", kazao je Kajin u izjavi za Index.

Pusić: To je trebalo napraviti ranije

"Odluka je to koja je došla nešto iza posljednjeg trenutka, jer je to trebalo napraviti dosta ranije", kazala nam je u telefonskom razgovoru Vesna Pusić, koja je podsjetila i na prošlotjednu raspravu u Saboru na kojoj se, sad već bivši ministar Rončević, hvalio blistavim statistikama.

"Sve troje novih kandidata zasigurno su bolji od postave koja je dosad vodila policiju i pravosuđe", zaključila je Pusić, koja je, iako se trenutno nalazi u Bruxellesu, u potpunosti upoznata s najnovijim razvojem događaja u zemlji.

Škare Ožbolt: Smjene u afektu pokazuju slom sustava

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, ističe u svom komentaru za Index, kako je Sanader večerašnjom odlukom pokazao ne samo da je bio u krivu kod izbora ljudi, već je riječ o puno lošijoj stvari odnosno slomu cjelokupnog sustava. 

"Sanader je trebao smijeniti te ljude puno prije, međutim činjenica je da je to uradio večeras, odnosno u afektu pokazuje slom hrvatskog sustava. Smjenom ministara 'u afektu' priznao je tako slom sistema, a to je puno gore", smatra Škare Ožbolt dodajući kako se Hrvatska trenutno nalazi u dramatičnoj situaciji. Naime, bivša ministrica pravosuđa slaže se s dijelom komentara koji su se mogli čuti danas kako se današnja Hrvatska može usporediti sa Srbijom nakon ubojstva Đinđića.

Stanje je dramatično

"Stanje je dramatično, a hrvatski građani danas osjećaju nesigurnost. Hrvatskoj treba hitna i žestoka akcija kao odgovor na rastuće nasilje, međutim dosad nismo vidjeli i političku volju da se to stanje riješi", kazala je na kraju Škare Ožbolt.

Čelnik HSS-a Josip Friščić ujedno i koalicijski partner Ivi Sanaderu u Vladi RH u svom komentaru za Index ističe kako bi promjene trebale ne samo doprinijeti rješavanju problema već odašilju snažne poruke javnosti.

Friščić: Snažne poruke

"Javnost je zasigurno zgrožena posljednjim događajima i od Vlade se očekivalo da povuče snažne i prave poteze koji bi trebali doprinijeti boljem i bržem funkcioniranju pravnog, ali i policijskog sustava u rješavanju ovih problema. Sanader je to i učinio", kazao je Friščić o odluci premijera Sanadera da smijeni dva ministra, kao i šefa policije. Na izravan novinarski upit jesu li smijene bile očekivane, Friščić je ipak dao neodređen odgovor.

"Sanader je mandatar Vlade i on odabire svoje ljude. On je jedini pozvan da smjenjuje i bira nove ljude, a Sabor je tu da uvaži njegovu odluku", kazao je Friščić.   

Pročitajte više