Rehn: Napuštanje SCG ne povećava izglede za Crnu Goru

Europski povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Olli Rehn upozorio je službenu Podgoricu da napuštanje Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) samo po sebi neće ubrzati pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. L

"Europska komisija ocijenit će moguće implikacije na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ako Crna Gora odluči napustiti Državnu zajednicu", rekao je Rehn, napominjući da je u ovom trenutku "teško predvidjeti sudbinu europskog puta Crne Gore".

Govoreći studentima na Pravnom fakultetu u Podgorici, Rehn je kazao da "pozitivna Studija o izvedivosti predstavlja samo početak europskog puta za Crnu Goru i Državnu zajednicu", te da je "takva odluka rezultat reformi, osobito odlučnih napora da se poboljša ispunjavanje međunarodnih obveza".

Na česte primjedbe iz Podgorice da međunarodna zajednica favorizira Državnu zajednicu i time uskraćuje pravo građanima Crne Gore da se opredijele za samostalnu državu, Rehn je rekao da "nikada nije dovodio u pitanje prava ni Srba ni Crnogoraca, već samo traži od svih da poštuju vladavinu prava i Ustavnu povelju".

Olli Rehn razgovarao je u Podgorici s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem.

Vujanović je rekao Rehnu da "Crna Gora ima obvezu, poštujući međunarodne standarde, omogućiti građanima da odrede njenu budućnost, zbog povijesnih ali i pragmatičnih razloga". Naglasio je da je "strateški interes Crne Gore da bude dio EU".



(Hina) xdram ybs

Pročitajte više