Reiner čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Željko Reiner čestitao je današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom, podsjetivši da u Hrvatskoj živi preko pola milijuna takvih osoba.

Osobe s invaliditetom čine 12 posto ukupnog broja stanovnika, to su gotovo tri grada Splita, istaknuo je Reiner uputivši pritom poruku društvu, državi, ali i svakom pojedincu.

"Na nama je da osiguramo ostvarivanje pristupačnosti, svih građanskih, političkih, socijalnih, kulturnih i gospodarskih prava osobama s invaliditetom", poručio je na početku saborskog rada.

"Neka ovaj dan ispuni svoj cilj"

"Neka obilježavanje ovog dana ispuni svoj cilj i pridonese poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanju posljedica njihove socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranju javnosti na njihovu prisutnost u zajednici i probleme s kojima se susreću", rekao je i podsjetio na korake koje je sabor poduzeo za osobe s invaliditetom.

Na prijedlog zastupnice Ljubice Lukačić (HDZ), od listopada 2017. se plenarne sjednice sabora prenose na znakovni jezik na HRT-u 4, a u sabornicu je postavljena govornica prilagođena osobama s invaliditetom. Reiner je izrazio i zadovoljstvo što je Hrvatska bila treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom.

Pročitajte više