Rekonstruirana japanska vlada, u njoj 18 muškaraca i jedna žena

JAPANSKI premijer Shinzo Abe rekonstruirao je svoj kabinet, ostavivši ključne ministre i izabravši samo jednu ženu za svoju 19-članu vladu.

U Abeovoj vladi ponovno su ministri financija Taro Aso, ministar vanjskih poslova Taro Kono i ministar vanjskih poslova Toshimitsu  Motegi, u razdoblju u kojemu Tokio očekuje teške trgovinske pregovore sa SAD-om.

Društvo u kojem sve žene sjaje

Abe i američki predsjednik Donald Trump složili su se prošli tjedan da će dvije zemlje početi pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu. SAD je provodio pritisak na premijera da otvori japanska tržišta dok Trump pokušava smanjiti kronični američki trgovinski deficit.

Abe, koji je rekao da želi stvoriti "društvo u kojemu sve žene sjaje", odbacio je dvije ministrice - Seiko Noda, iskusnu zastupnicu koja je obnašala dužnost ministrice unutarnjih poslova, i ministricu pravosuđa Yoko Kamikawa.

Satsuki Katayama, koja je bila zadužena za regionalnu obnovu, ostala je jedini ženski član nove vlade.

U Japanu zastupnice čine samo 10,1 posto  zastupničkog doma, što zemlju svrstava na 161. mjesto po ženskoj zastupljenosti među 193 zemlje, prema podacima Interparlamentarne unije.

Shinzo Abe - šef vlade još najmanje tri godine

U rujnu prošle godine Abe je ponovno izabran na čelo Liberalno demokratske stranke (LDP), unatoč upletenosti u niz skandala.

Time je postalo izvjesno da će predvoditi zemlju kao šef vlade još najmanje tri godine.

U tom razdoblju namjera mu je izmijeniti japanski pacifistički ustav, riješiti teritorijalni spor s Rusijom oko Kurilskih otoka te pitanje mirovnog sporazuma s Moskvom koji nije potpisan nakon Drugog svjetskog rata.

Također je voljan sastati se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u cilju rješavanja bilateralnih sporova, među kojima i desetljećima star problem japanskih građana koje je kidnapirala Sjeverna Koreja.

Pročitajte više