Rekorodna godina za Huawei; međunarodna prodaja premašila 5 milijardi dolara

HUAWEI Technologies po prvi je put premašila prodaju na međunarodnom tržištu u odnosu na domaće kinesko, što predstavlja presedan u poslovanju.

Dokaz je to pravilnog poslovnog puta tvtrke Huawei, koja je ove godine stupila u značajna partnerstva s multinacionalkama Henkel Technologies i Vodafone.

"U 2005. je naša prodaja na međunarodnom tržištu premašila pet milijardi dolara. Očekujemo da će se taj segment tržišta nastaviti razvijati te do 2008. činiti 70 posto naše ukupne proizvodnje", izjavio je povodom objave podataka o poslovanju predsjednik Huawei Technologies Ren Zhengfei.

Ovi podaci su, među ostalim, i rezultat strategije širenja na međunarodnim tržištima - do studenog ove godine, Huawei je osnovao osam regionalnih središta diljem svijeta.

Prodaja na europskome tržištu dosegla je 300 milijuna dolara u prvih šest mjeseci 2005., a do kraja godine očekuje se udvostručenje te brojke. Riječ je o stalnom trendu rasta, budući se očekuje da će konačna ovogodišnja zarada od prodaje biti tri puta viša od one 2002.

"Tvrtka je prošla kroz razdoblje širenja na međunarodnom tržištu, tijekom kojeg su europsko i tržište Sjeverne Amerike zamijenile manje razvijena tržišta Afrike, Latinske Amerike i Azije kao naša ciljana tržišta", pojasnio je Zhengfei.

Treće tromjesečje 2005. obilježilo je stupanje tvrtke u zajednički projekt s Henkel Technolgies na kineskom tržištu.

Rastuću suradnju Huaweija s multinacionalkama obilježilo je i sklapanje dugoročne suradnje s tvrtkom Vodafone te nastavak suradnje s, među ostalima, Siemensom, Motorolom, Sun Microsystems, Intelom i IBM-om.

Huawei Technologies jedna je od najbrže rastućih kineskih tvrtki u dobavljanju telekomunikacijskih proizvoda i mrežnih rješenja. Prihodi ove tvrtke prošle su godine dosegnuli 5,5 milijardi američkih dolara.

U Hrvatskoj je Huawei prisutan putem jedne od vodećih domaćih IT tvrtki, tvrtke SPAN.

Pročitajte više