Renault bilježi ogroman pad, prodano 35 posto manje auta nego lani

Ilustracija: EPA

FRANCUSKI proizvođač automobila Renault u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci u svijetu prodao tek nešto više od 1,25 milijuna vozila, što je 35 posto manje nego u istom razdoblju lani, objavila je kompanija.

Oštar pad prodaje najvećim dijelom se pripisuje velikoj izloženosti zemljama u kojima su bile uvedene stroge mjere karantene radi suzbijanja koronavirusne zaraze.

Prodaja u Europi, najvećem Renaultovom tržištu, potonula je za 42 posto, dok je na razini EU, prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), potražnja za novim putničkim automobilima pala za 38 posto.

Nedavno je Renaultov francuski rival PSA, proizvođač Peugeota, Citroena, Opela i DS-a, izvijestio o padu prodaje automobila od 46 posto u prvih šest ovogodišnjih mjeseci u usporedbi s istim razdobljem lani, podsjeća novinska agencija dpa.

Zaključili prošlu godinu s gubitkom 

Renault se pak može pohvaliti dobrim rezultatima u rastućem segmentu električnih automobila, budući da je u prvoj polovini 2020. prodaja njegova gradskog automobila ZOE u Europi skočila za gotovo 50 posto, na 37.540 komada. 

Prošlog mjeseca Renaultu je odobren zajam u iznosu pet milijardi eura uz jamstvo francuske vlade, njegova najveća dioničara, kako bi lakše prebrodio koronakrizu.

Renault, koji je 2019. godinu zaključio s ukupnim neto gubitkom od 141 milijun eura, u sljedeće tri godine planira srezati troškove poslovanja za 2,2 milijarde eura, podsjeća agencija dpa.

U planu do 2024. godine ima i smanjiti standardne godišnje proizvodne kapacitete s četiri na 3,3 milijuna vozila.

Pročitajte više