Rene Preval pobjednik predsjedničkih izbora na Haitiju

RENE PREVAL je pobijedio na predsjedničkim izborima na Haitiju s 51,15 posto osvojenih glasova, objavilo je izborno povjerenstvo u četvrtak ujutro.

I prije same službene objave brojni Haićani su u glavnom gradu Port-au-Princeu slavili Prevalovu pobjedu.

Preval, bivši predsjednik Haitija i nekadašnji saveznik svrgnutog predsjednika Jeana Bertranda Aristidea, rekao je da je bilo "prekršaja i pogrešaka" tijekom glasovanja 7. veljače. Unatoč tome izbori su bili slobodni, ocijenilo je više od 200 međunarodnih promatrača.

Nakon prebrojanih 90,02 posto glasova, bilo je objavljeno da je Preval dobio 48,76 posto glasova, dok je drugi najbolje plasirani kandidat Leslie Manigat osvojio samo 11,8 posto. Preval je morao dobiti većinu glasova kako bi izbjegao drugi krug.

U srijedu su se intenzivirali diplomatski napori kako bi se našao izlaz iz krize i našla formula proglašenja pobjede Renea Prevala bez održavanja drugog kruga.

Izborno povjerenstvo objavilo je da je dogovoreno da se odbaci 85 tisuća nevažećih listića, čime je Preval prešao potrebnih 50 posto osvojenih glasova, te je proglašen izbornim pobjednikom.

Dogovor o odbacivanju nevažećih glasačkih listića, kojim je omogućena pobjeda Prevala u prvom krugu, postignut je uz sudjelovanje veleposlanika zemalja koje sudjeluju u UN-ovim mirovnim snagama na Haitiju, kako bi se spriječio sve veći kaos u zemlji izazvan optužbama Prevalovih pristaša o namještanju izbornih rezultata.

Pročitajte više