Republikanac tražio objavu dokumenata o ruskom oružju. Oglasili se iz Bijele kuće

Foto: EPA

Odbor koji predvodi republikanski zastupnik Michael R. Turner javno je zatražio objavljivanje povjerljivih informacija vezanih uz novo rusko nuklearno oružje. Američki službenici kasnije su objavili da se radi o informacijama vezanim uz svemirsko oružje koje bi "moglo srušiti američke satelitske sustave koji su ključni za obranu i civilnu infrastrukturu", prenosi New York Times.

"Trebali su doznati ovu informaciju", rekao je Turner. "Čini mi se kao da administracija mjesečari prema međunarodnoj krizi. No sad će morati nešto poduzeti", dodao je.

Bijela kuća je održala brifing za Kongres na kojem su zastupnike uvjeravali da ruski svemirski sustav trenutno ne predstavlja prijetnju ničijoj sigurnosti. Odbili su predstaviti dokumente javnosti. Turner je nastavio braniti svoju poziciju i rekao je da je djelovao prema pravilima svog odbora. 

Bidenova administracija i republikanci u Kongresu već se tjednima dogovaraju oko paketa pomoći Ukrajini vrijednog 60 milijardi dolara. Nakon izlaganja Bijele kuće prošlog tjedna republikanci su se složili s Bidenovim stavom prema Rusiji. Turner je rekao da su nakon brifinga dobili dojam da administracija ovaj problem ipak shvaća ozbiljno i da imaju plan. 

Pročitajte više