Ressler cmolji na Twitteru zbog usvajanja Matićevog izvještaja

Foto: PIXSELL

EUROPSKI parlament jučer je većinom glasova usvojio izvještaj hrvatskog europarlamentarca Predraga Freda Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima.

Matićev izvještaj usvojen je s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana. HDZ-ovci su bili protiv.

Izvještaj Freda Matića o seksualnim i reproduktivnim pravima podigao je veliku buru u hrvatskoj javnosti, pri čemu su ga žestoko napali konzervativci i biskupi.

Ressler: Predstoji nam borba za temeljne vrijednosti

Danas se na usvajanje izvještaja na Twitteru osvrnuo HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

"Usprkos velikom broju zastupnika protiv, većina je u Europskom parlamentu jučer usvojila neobvezujuće, ali duboko problematično izvješće pod krinkom seksualnog i reproduktivnog zdravlja", napisao je Ressler.

"U godinama pred nama, predstoji nam borba za temeljne vrijednosti na kojima je europska civilizacija ponikla - pravo na savjest, slobodu i dostojanstvo svake ljudske osobe", dodao je.

Izvještaj koji je u Hrvatskoj izazvao medijsku buru

Podsjetimo, izvještaj koji je izazvao medijsku buru, reakciju Crkve i saborsku raspravu u Hrvatskoj apelira na države članice da uvedu "sveobuhvatni" seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se ukidanjem oporezivanja osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu.

Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je "potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja".

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se.

Pročitajte više