Restauratorska istraživanja upravne zgrade nekadašnje riječke rafinerije šećera

Voditelj tima restauratorskokonzervatorskih istraživanja upravne zgrade nekadašnje rafinerije šećera u Rijeci, akademik Vladimir Marković, rekao je danas da je riječ o arhitektonski izuzetno vrijednoj zgradi.

Radove je u protekle gotovo dvije godine obavljao Hrvatski restauratorski zavod, a financirao ih je Grad Rijeka s nešto manje od tri milijuna kuna, te Ministarstvo kulture sa 600.000 kuna.

Zgrada je sagrađena u drugoj polovici 18. stoljeća kao dio rafinerije šećera nizozemske tvrtke iz Antwerpena. Većina zgrade izgrađena je u klasicističkom stilu s dekorativnim elementima iz drugih stilskih usmjerenja. Nakon zatvaranja rafinerije šećera, godine 1828., imala je više namjena, od vojne do industrijske, a na kraju je bila upravna zgrada bivše tvornice "Rikard Benčić".

U sklopu istraživanja obavljena su mjerenja statike, utjecaja vibracije prometnice, kvalitete konstrukcije, vlage te stanja zidova i drugih konstruktivnih elemenata zgrade.

Otkriveno je da su ispod unutrašnjih fasadnih nanosa sve prostorije na drugom i trećem katu bile oslikane, motivima izmišljenih arhitektonskih konstrukcija karakterističnih za doba kasnog baroka ili dekorativno-biljnim motivima i figurativnim mitološkim kompozicijama, rekao je Vladimir Marković.

Stropovi su s bogatim štukaturama, u jednoj prostoriji nalaze se dvije vrijedne peći, a karakteristično je da je dio ukrasnih elemenata izuzetno dobro uščuvan.

Već tijekom istraživanja počelo se i s konzervatorskim i restauratorskim radovima u manjem opsegu, a značajniji zahvati uskoro će biti pokrenuti kako bi se zgrada vratila u prijašnje stanje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će nakon rekonstrukcije, za koju se očekuje da će trajati više godina, dio zgrade stalno biti otvoren javnosti zbog svoje kulturne vrijednosti.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više