Reuters o Hrvatskoj: Najprofitabilnije tvrtke su u rukama stranaca

AGENCIJA Reuters je ususret parlamentarnih izbora u svojoj sekciji Factbox dio prostora posvetila i Hrvatskoj.

Nakon kratkog demografskog, geografskog i povijesnog prikaza, Reuters se upustio u prognozu ishoda izbora, napisavši kako je gotovo sigurno da će "Kukuriku koalicija pobijediti vladajuću konzervativnu stranku HDZ", a izborima će dominirati teme državne korupcije i ekonomskih problema.

Bez reformi hrvatski kreditni rejting će biti degradiran na razinu smeća


Upravo je sektoru ekonomije Reuters posvetio malo više pažnje. Agencija napominje kako su prave ekonomske i političke reforme u Hrvatskoj počele 2000. godine, kada je zahvaljujući procvatu turizma i državnog ulaganja ekonomija rasla po stopi od 4-5 posto. Dodaje se kako  Hrvatska zbog globalne krize ove godine očekuje rast manji od jedan posto,+ te da je "izvjesno da će i dogodine stagnirati ili opet potonuti u recesiju ukoliko nova vlada odmah ne pokrene nužne reforme".

Napominju kako Hrvatska mora pod hitno konsolidirati javne financije ukoliko želi izbjeći snižavanje kreditnog rejtinga na razinu smeća te da je nužna reforma državne administracije i poboljšanje poduzetničke klime.

Nekoć impozantna brodogradnja danas jedva preživljava

Naglašavaju kako je nekoć impozantni sektor brodogradnje danas na izdisaju i jedva preživljava, dok su najprofitabilniji sektori - bankarstvo i telekomunikacije - u rukama stranih kompanija.

Zaključuju i kako se kunom rukovodi vrlo precizno u odnosu na euro te da bi Hrvatska do kraja ovog desetljeća mogla pokušati uvesti euro kao valutu, iako zasad ne postoje službeni planovi za tako nešto.

Pročitajte više