Reuters o hrvatskom električnom automobilu: Mala tvrtka s velikim snom



IDEJA zagrebačke tvrtke Dog-Ing o izradi električnog automobila pobudila je pažnju Reutersa, koji je tome posvetio priču naslova "Mala hrvatska tvrtka sanja veliki san o električnom autu".

Iako proizvodnja električnih auta nije prva stvar koju povezujete s Hrvatskom, Dog-Ing je dobio međunarodno priznanje sa svojim proizvodima, kao što su roboti za deminiranje koje koristi američka vojska, a sada tvrtka namjerava ući na tržište električnih automobila, piše Reuters.

Imao sam san

Samo sedam mjeseci nakon prve ideje, tvrtka je proizvela "zabavan, svijetlocrveni prototip, nazvan XD, i predstavila ga na sajmu u Ženevi prošli tjedan". Auto je ostao zapažen, a tvrtka sad traži investitore za proizvodnju.

"Otkad sam bio mladić, imao sam ideju o proizvodnji auta. Kad sam shvatio da imamo znanje, odlučio sam to učiniti. Nije me motivirao profit, to je bilo više kao igra, htio sam dokazati da mogu", rekao je za Reuters Vjekoslav Majetić, vlasnik Dog-Inga.

Radi se o autu kojim se u gradskoj vožnji može prijeći 250 kilometara, a punjenje traje od šest do osam sati iako se radi na boljem punjaču koji će posao odraditi za sat vremena. Trenutno proizvodnja stoji oko 30.000 eura, ali u Dog-Ingu se nadaju da bi u masovnoj proizvodnji troškovi bili manji od 20.000, što bi auto moglo učiniti konkurentnim na tržištu.

Hrvatske boljke

Velike autokompanije, kao Toyota, Renault, Ford, Nissan, Honda i druge, ubrzano rade na razvoju hibridnih modela, za koje se nadaju da će u sljedećih 30 godina dominirati tržištem.

Majetić je rekao kako smatra da Dog-Ing ima dobre šanse, jer u svijetu nema puno malih proizvođača. Naravno, pojavio se tradicionalni problem spore hrvatske birokracije i nedostatka volje ulagača.

"Ako ne nađemo novac ovdje, nećemo imati drugog izbora nego tražiti ulagače vani. To nije meni omiljena ideja, ali ako ne bude alternative, odlučit ćemo se za nju", rekao je Majetić.

Pročitajte više