Rusi hrle u Hrvatsku kako bi se cijepili protiv covida: "Potražnja je poput lavine"

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz

U HRVATSKOJ se posljednjih tjedana bilježi porast posjetitelja iz Rusije koji kod nas dolaze kako bi se cijepili protiv covida-19. Naime, strani državljani se kod nas mogu cijepiti besplatno.

 

"Samo ovog mjeseca imali smo oko 1000 Rusa koji su se cijepili. Do sada smo ovdje imali ukupno 4908 stranih državljana, od kojih su većina Rusi", rekla je Neda Ferenčić Vrban, voditeljica najvećeg zagrebačkog Centra za cijepljenje, a prenosi Reuters.

Sve organizira turistička agencija

Turistička agencija Russian Express organizira putovanja za cijepljenje u Hrvatsku za one Ruse koji žele primiti cjepivo koje je odobrila EU.

"Potražnja nije samo velika, ona je poput lavine i svakim danom eksponencijalno raste. Počeli smo nuditi ove ture krajem rujna. Isprva se radilo o pojedinačnim rezervacijama, ali sada imamo i do 50 rezervacija dnevno", rekla je Anna Filatovskaja iz agencije Russian Express.

U paketu su uključeni let, smještaj, zdravstveno osiguranje i prijevoz do Centra za cijepljenje. Cijene se kreću od 36.000 rubalja (oko 3300 kuna) pa naviše.

"To nema nikakve veze s nepovjerenjem u rusko cjepivo"

U Rusiji se kod koji pokazuje status cijepljenog može dobiti samo nakon primanja doze cjepiva Sputnik.

"Nakon cijepljenja Sputnikom, dopušteno nam je da uđemo u Hrvatsku. Sada bih želio dobiti dodatnu dozu Pfizera kako bih mogao putovati Europom bez da prolazim karantene ili da se testiram", rekao je Juri iz Moskve.

Većina ruskih posjetitelja dolazi u Hrvatsku za vikend, a neki od njih posjete i našu obalu ili Sloveniju.

"To nema nikakve veze s nepovjerenjem u rusko cjepivo. Ponekad moramo putovati u Europu pa se stoga želimo cijepiti u Hrvatskoj", kazala je stanovnica Moskve Natalja Noks.

Pročitajte više