Revija kratkometražnog dokumentarnog filma "Domovinski rat"

Prva Revija kratkometražnog dokumentarnog filma "Domovinski rat" održat će se 23. i 24. studenoga u Europskom domu u Zagrebu gdje će biti prikazani video filmovi nastali tijekom agresije na Hrvatsku, od kolovoza 1991. do ljeta 1995. i filmovi realizirani od arhivskih snimaka nakon 1995.

Na video snimkama do 20 minuta s jedinstvenim prizorima trenutaka s ratišta nenadani događaji stvaraju prirodnu uzbudljivu dramaturgiju te originalnu metaforu, ističe, uz ostalo, selektor Pavle Vranjican u današnjem priopćenju.

Također napominje da filmovi nemaju ni spikera niti naknadnog komentara i da središnju "ulogu" na reviji imaju snimatelji, dok su ostali sudionici realizacije (redatelj, montažer, producent..) u drugom planu.

Vranjican je naveo da je program revije otvoren i izrazio uvjerenje da bi održavanje niza takvih revija moglo motivirati osobe koje su snimale tijekom Domovinskog rata da se priključe svojim originalnim radovima, ratnim snimkama. Time bi se osigurali i zaštitili od zaborava i propadanja vrlo vrijedni snimci koji su najčešće napravljeni na oskudnom VHS standardu, dodaje.

Vranjican ističe da će prvi put biti prikazan i izbor filmova realiziranih 1991/92. u sklopu projekta "Studio ZNG".

Akciju podržavaju izvršni producent Art film d.o.o., zagrebačka HVIDR-a, Hrvatski informativni centar, Hrvatski filmski savez, vinkovačka TV, gradska TV Zadar, zagrebački Gradski ured za kulturu i Vojni muzej.

Prvoga dana revije bit će prikazani filmovi "Topusko, spašavanje ranjenika", "Voćarica", "Osijek, petak 13-i", "Borovo naselje- Trpinjska cesta, 18. rujan 1991", "Ako ovaj snimak ikad dođe do Zagreba..", "Svjedoci", "Vukovarska bolnica" i "Preko Dinare do Knina".

Drugoga dana revije na programu će biti filmovi "Vojna obuka, bojna Frankopan", "Borbe u selu Mašić", "Čišćenje mina", "Pregovori s Ratkom Mladićem", "Rijeke ljubavi", "Selo Rajić" i ostali.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više