Revizija utvrdila još jedan (ne)uspjeh: Hrvatska se zadužila više nego što je smjela po zakonu



DRŽAVNA revizija o izvršenju proračuna za 2010. godinu utvrdila je da se Vlada Jadranke Kosor u prošloj godini zadužila više nego je što smjela po zakonu. Naime, revizorsko izvješće navodi kako su primici od zaduživanja u 2010. godini veći za 192 milijuna kuna od iznosa koji je utvrđen zakonom. Naposljetku, izvršenje državnog proračuna  od revizije je dobilo tek uvjetno mišljenje.

Nema podataka o imovini u vlasništvu države

Ministarstvo financija tvrdi kako je razlika zapravo nastala zbog "ostvarenih povoljnijih uvjeta
zaduživanja na inozemnom tržištu". Tako podsjećaju da je u srpnju 2010. godine Vlada plasirala na američkom tržištu desetogodišnje obveznice u iznosu 1,2 milijuna dolara, koje su korištene za podmirivanje deviznih obveza i za financiranje deviznih obveza javnog duga. Podsjećaju i kako su u studenome 2010. godine izdane državne obveznice na domaćem tržištu u iznosu 4 milijarde kuna čime je financirana otplata trezorskih zapisa u studenome, kao i otplata ostaloga kratkoročnog duga.

Glavne zamjerke za ispunjenje proračuna u nalazu Državne revizije osim zaduživanja vezane su i za prihode od prodaje stanova, kao i da nedostaju podaci o imovini u vlasništvu Republike Hrvatske. Nedostaju podaci o  potraživanju za prihode državnog proračuna  odnosno za poreze, carine, doprinose, posebne poreze, a nedostaje dokumentacija za  dio obveza.

Jamstava više za 64 posto nego što je predviđeno zakonom

Revizija je utvrdila i nedostatke kod izdavanja državnih jamstava pa su tako došli do podatka da je  godišnja vrijednost novih financijskih jamstava trebala biti teška 4,9 milijardi kuna, a izdano je 8 milijardi kuna što je za 3,1 milijardi kuna odnosno 64,1 posto više u odnosu na zakonom utvrđenu vrijednost.

Zanimljivo je da se u vezi danih jamstava Ministarstvo financija nije očitovalo na nalaz revizije.

Nepotpuna evidencija

Prema revizorskom izvješću u kojem su zbrojni podaci nadležnih uprava, ukupni dug države, bez jamstava, koncem 2010. godine iznosi 125,4 milijardi kuna, od čega na kratkoročni dug otpada 104,6 milijardi kuna. Zajedno s jamstvima koja se plaćaju na teret državnog proračuna, dug je na kraju godine evidentiran u iznosu 133 milijardi kuna.

No isto tako revizija je utvrdila kako postoji nepotpuna evidencija o zaduživanju.

"Tijekom obavljanja revizije je ukazano na nužnost preuzimanja evidencija o zaduživanju od proračunskih korisnika radi unosa u izvještajni sustav državnog proračuna", navodi se u nalazu državne revizije.

Pročitajte više