REVOLUCIONARNO OTKRIĆE Odsad postoji test koji rano otkriva rak - i prije nego se pojave simptomi

Foto: 123rf

ZNANSTVENICI su razvili test koji jednostavnim nalazom krvi može detektirati stanice raka u organizmu i prije nego se pojave prvi simptomi bolesti. Test koji bi mogao spasiti milijune živote predstavljeno je na britanskom znanstvenom festivalu u Swanseu, piše Independent.

Poznato je da je rano otkrivanje oboljenja od raka ključno za uspješno liječenje.  Otkrivanje aktivnih stanica raka u organizmu u najranijoj fazi omogućava kirurško uklanjanje, što je gotovo nemoguće ukoliko se stanicce raka prošire organizmom.

Voditelj istraživanja Gareth Jenkins tvrdi kako se ovaj test ponaša poput detektora dima,  koji ne zna je li izbio požar ili nije već se aktivira na dimni signal koji automatski sugerira da negdje postoji vatra.

"Stara izreka koja kaže kako nema dima bez vatre mogla bi se poistovjetiti s izrekom "bez raka, bez mutacija", rekao je Jenkins.

Istraživači tako tvrde kako njihov test može otkriti rat prije nego li se pojavi prvi simptomi bolesti. Još je bolja vijest to što za test nije potrebno mnogo ulaganja u novu tehnologiju, već se on može, tvrde znanstvenici, odraditi u svakom dobro opremljenom labratoriju. Testiranje traje nekoliko sati.

Test primjeren za otkrivanje svih vrsta raka

Pune četiri godine trajalo je istraživanje, u koje su bili uključeni oboljeli od raka jednjaka. Naime, rak jednjaka jedan je od najsmrtonosnijih zbog činjenica da ga se često otkrije kad je već prekasno.


Na pitanje može li ovaj test otkriti i ostale vrste raka, profesor Jenkins kaže kako je primjeren za otkrivanje svih vrsta raka.

"Ako se test napravi dovoljno rano oboljelo tkivo se može kirurški odstraniti. Mislim da će ovaj test uvelike doprinijeti medicini po pitanju bolesti raka", rekao je Jenkins.

U tijeku je i istraživanje koje bi trebalo pomoći u ranom otkrivanju raka gušterače. Profesor Jenkins zaključio je i kako bi se ovaj novi test uskoro mogao primjenjivati za otkrivanje svih vrsta bolesti raka.

Pročitajte više