Anketa: Životom u Hrvatskoj najzadovoljniji mladi do 30 godina

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

U DRUGOM dijelu mjesečnog istraživanja Crobarometar za svibanj 2023. objavljeno je koliko su hrvatski građani zadovoljni kvalitetom života.

Prema istraživanju koje je objavio Dnevnik Nove TV, najveći problemi koji muče građane u svibnju su visoke cijene i inflacija. Nakon toga slijede životni standard, odnosno niske plaće, korupcija i kriminal, ekonomska situacija te siromaštvo.

Hrvati kvalitetu života u zemlji ocjenjuju trojkom

Relativna većina ispitanika općenito kvalitetu života u Hrvatskoj ocjenjuje trojkom i to je ocjena kojom su pokazali kako život u našoj zemlji izgleda iz njihovog kuta. Prosječna ocjena je 2.73, što je nešto niže nego u travnju, navodi Dnevnik Nove TV.

Prosječna ocjena osobne kvalitete života je 3.17, što je također blagi pad u odnosu na prethodni mjesec. Ocjenu veću od tri za kvalitetu vlastitog života daje više od trećine ispitanika, njih 36.4 posto.

Gledajući po regijama, svojim životom su najviše zadovoljni stanovnici Zagreba. No odstupanja nisu velika jer svi daju ocjenu dobar. 

Životom u Hrvatskoj najzadovoljniji mladi do 30 godina

Prema istraživanju Crobarometra, u Hrvatskoj su svojim životom najzadovoljniji mladi do 30 godina i visokoobrazovani. I za jedne i za druge ocjena je četvorka. Osobe stare do 30 godina svoje zadovoljstvo ocjenjuju ocjenom 3.6, a obrazovani građani s 3.52.

Građani se u Hrvatskoj osjećaju sigurno pa su tu dali i najvišu ocjenu - trojku. Ocjenom tri ocijenili su i kvalitetu obrazovanja, a jednako misle i kada se radi o neovisnosti i slobodi medija.

Niska ocjena za visinu plaća

Ispitanici smatraju da je položaj Hrvatske u svijetu dobar. Kvaliteta zdravstva je na granici dvojke i trojke, a istu ocjenu su građani dali i poštovanju ljudskih prava.

Trojku nije dostigla lakoća pronalaska radnog mjesta, ali ni kupovna moć građana. Rad državnih i javnih institucija isto ne stoji dobro. Podbačaj se dogodio i kod uspješnosti gospodarenja otpadom. Ocjenu 1.97 dobila je visina plaća u Hrvatskoj.

Na samom dnu nalazi se rad državnih i javnih institucija te tvrtki, stoji u istraživanju Crobarometra koje je objavio Dnevnik Nove TV.

Pročitajte više