Ribić o dizanju minimalca: Poslodavci pričaju da će propasti, a nitko još nije propao

AKO JE prosječna plaća 7118 kuna, hoće li dizanje minimalne na neto iznos od 500 eura popraviti životni standard najugroženijih? Jedna je to od tema o kojima su u emisiji Otvoreno HRT-a govorili Zdravko Marić, potpredsjednik vlade i ministar financija, Vilim Ribić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Marić: Na minimalcu je 51 tisuća građana

Na pitanje kako komentira da se govori kako povlači neki popularni potez, a ceh plati netko drugi, primjerice kada se radila porezna reforma, uzeli su gradovima i lokalnoj samoupravi, Zdravko Marić rekao je da je jedina mjera koja nije bila kompenzirana lokalnoj samoupravi mjera o smanjivanjima za mlade.

"Uz sve kompenzacije koje smo napravili, promijenili smo Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave", dodao je.

Bilo je mnogo oporbenih zastupnika, a čelnika lokalne samouprave koji su bili jako zadovoljni tim mjerama.

Što se tiče ove mjere vezano za minimalac, rekao je ministar, o tome ćemo još razgovarati.

Na minimalnoj plaći je, prema statističkim podacima, dodao je, oko 51.000 građana i najveći teret je na djelatnostima kože, obuće i odjeće. Naša uloga je da ne dozvolimo da "stave ključ u bravu", sve vrijeme rade na tome, objasnio je.

Hajdaš Dončić: Pokušat ćemo pokrenuti javnu raspravu o temeljnom dohotku

Što se tiče povećanja minimalnih plaća, tu je najpogođenija tekstilna industrija. Siniša Hajdaš Dončić je rekao da je to industrija u kojoj su plaće niske. Rekao je da je povećanje vrlo kompleksno pitanje jer ako se poveća minimalni dohodak, onda se i drugima treba povećati plaća.

Pokušat će pokrenuti, dodao je, javnu raspravu o tzv. temeljnom dohotku.

Ribić: Već 10 godina slušamo iste argumente - da će propasti firme

Poslodavci uvijek pričaju isto, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, dodajući da još nisu propale ni tekstilna ni kožna industrija, a 10 godina slušaju iste argumente - da će se povećati nezaposlenost i da će propasti firme.

"Minimalna plaća ne povećava nezaposlenost, upravo djeluje blagotvorno na ekonomiju u malo duljem periodu", rekao je.

Kaže da je ista stvar i s temeljnim dohotkom.

"Temeljni dohodak je jedna složena, eksperimentalna priča koju treba isprobavati", dodaje.

Ribić je rekao da treba biti oprezan, kao što i jesu zapadne zemlje koje s time eksperimentiraju - one paze da se ne destimulira radna etika. Postoje brojne analize, smatra, da temeljni dohodak ima svoje ekonomsko utemeljenje.

Što se tiče povećanja minimalnih plaća, napor vlade smatra vrlo relevantnim, treba ga pozdraviti, kaže. Zadovoljan je i onime što dobiva obrazovanje rebalansom proračuna. Smatra da prerano uvodimo euro, da nismo spremni za trenutak u kojem se provodi.

Zorić: Neka država da nešto iz svog džepa

Damir Zorić iz HUP-a osvrnuo se na minimalnu plaću, rekao je da je normalno da se svi raduju kada se podiže minimalna plaća, jer je riječ o najugroženijoj skupini, ali upozorava da treba biti oprezan da firme koje to trebaju platiti, da ih se ne gurne u poteškoće.

"Nije riječ samo o minimalnoj plaći, ona će biti 350 kn veća, ali na to će doći i neki doprinosi i porezi koji idu državi, pa neka država da nešto i iz svog džepa", dodaje. 

 

Pročitajte više