Riječanin se na Exitu zarazio svinjskom gripom, broj zaraženih gotovo 100

U HRVATSKOJ se javio još jedan slučaj zaraze svinjskom gripom. Riječ je o 22-godišnjem Riječaninu koji je prije tjedan i pol bio u Novom Sadu na festivalu Exit, gdje je bilo potvrđenih slučajeva zaraze među posjetiteljima. Dani su mu potrebni lijekovi te je pušten na kućnu njegu.

Gotovo 100 oboljelih, ali nisu sve testirali

Zaključno s jučerašnjim danom u Hrvatskoj su službeno potvrđena 43 slučaja svinjske gripe, od čega se 38 osoba zarazilo u inozemstvu, a pet u Hrvatskoj. Brojka nije realna jer su od 60 šibenskih maturanata, kod kojih se sumnjalo na zarazu, testirali samo njih sedam, dok su za ostale jednostavno pretpostavili da su zaraženi virusom A/H1N1 te ih stoga nisu uvrstili u statistiku oboljelih.

"Dana 20. srpnja 2009. potvrđeno je sedam slučajeva nove gripe A/H1N1 u grupi od 60 oboljele djece koja su se vratila s maturalnog putovanja u Španjolskoj. I za preostalu djecu iz te skupine smatra se na temelju kliničke slike da se također radi o novoj gripi A/H1N1", stoji u izvješću objavljenom na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte više