Riječka nadbiskupija opovrgnula navode da traži povrat zgrada fakulteta i domova

RIJEČKA nadbiskupija opovrgnula je danas navode mladih IDS-a, SDP-a, HNS-a i Stranke potrošača po kojima nadbiskupija traži povrat zgrada u kojima su dva riječka fakulteta te Učeničkog doma i Doma za psihički oboljele osobe i još nekoliko zgrada u Rijeci.

Po tim navodima može se zaključiti da Riječka nadbiskupija želi preuzeti zgrade dva riječka fakulteta i dva doma, a to nije točno navodi se u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Objašnjava se da je Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Iki zakonski u vlasništvu Nadbiskupije te da je sporazumom o zamjeni vlasništva između Ministarstva znanosti, prosvjete i sporta te Nadbiskupije zamijenjen za jednu od zgrada riječkog Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ta će zgrada iseljenjem Filozofskog fakulteta u Sveučilišni kampus na Trsatu ostati u akademskoj funkciji, kao sjedište Teologije u Rijeci.

Do sada su Nadbiskupiji vraćena nekadašnja ubožnica na Sušaku i to Družbi sestara Svetoga Križa te dvije zgrade u Ulici Pomerio Družbi sestara Presvetog Srca Isusova, a to su bile nacionalizirane zgrade koje se nisu koristile.

Na popisu nacionalizirane imovine nadbiskupije su još Učenički dom "Podmurvice", Dom za starije psihički oboljele osobe "Turnić" i "Učenički dom srednjih škola" i nekoliko zgrada u okolnim mjestima. Ti domovi imaju važnu društvenu ulogu i njihov daljni rad se ne dovodi u pitanje te Nadbiskupija ne inzistira na njihovu povratu.

U priopćenju se navodi da je nadoknada vrijednosti tih zgrada predmet "dogovora i dobre volje lokalne zajednice da prepozna potrebe Crkve".

Riječka nadbiskupija izražava uvjerenje u obostrano razumijevanje u suradnji s lokalnim vlastima vezano uz pitanje povrata imovine i želja za postizanjem dogovora koji bi koristio cijeloj zajednici.

Pročitajte više