Riječka policija ovo je proglasila prekršajem. Pitali smo ih tko će za to odgovarati

Foto: Danas.hr/Screenshot

PROŠLOG je tjedna Državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv jednog od trojice MMA boraca koji su prije mjesec dana na Platku napali HGSS-ovce te je jedan od HGSS-ovaca zadobio težu ozljedu kao posljedicu brutalnog udarca nogom u glavu.

Nitko iz primorsko-goranske policije nije prijavio ovaj slučaj kao kazneno djelo, već su cijeli događaj okarakterizirali kao prekršaj, i to tek nakon što je slučaj završio u javnosti. Danas smo dobili potvrdu da nitko iz policije neće odgovarati za to.

Nakon što je Index proteklog tjedna od DORH-a tražio informacije o slučaju, oglasili su se na svojim službenim stranicama:

"Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 24. veljače, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Rijeci optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (2001.) zbog počinjenog kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 1. u svezi članka 34. Kaznenog zakona."

>> DORH digao optužnicu protiv MMA-ovca s Platka. Policiji je to bio samo prekršaj

Podsjetimo, optuženi MMA-ovac je te večeri, za vrijeme fizičkog sukoba više osoba koji je izbio nešto ranije u podnožju žičare za Platku, HGSS-ovcu prišao s leđa dok je ovaj sjedio na podu i nogom ga je udario u desnu stranu glave. HGSS-ovac je uslijed udarca zadobio težu tjelesnu ozljedu.  

 

Premda identitet napadača DORH nije otkrivao, prema godištu, ne radi se o Mateju Kruniću, već ili Lovri Paveliću ili Luki Tirielu Abramoviću, koji su 2001. godište, a prema informacijama kojima raspolaže Index, radi se upravo o Lovri Paveliću. 

Primorsko-goranska policija taj je slučaj vidjela samo kao prekršaj i za to neće odgovarati

Iako se u javnosti brzo pojavila snimka napada, tek je ona druga s nadzornih kamera otkrila svu brutalnost ovog čina, ali i dovela u pitanje postupanje policije koja, nakon što je prvotno prešutjela događaj, svu trojicu napadača prijavila je tek za prekršajno djelo.

Osim što su te večeri napali HGSS-ovce, napadači su tijekom popodneva divljali BMW-om po snježnoj stazi te u njoj u međuvremenu zapeli. 

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Tek nekoliko dana nakon curenja informacija o ovom napadu u javnost, šefovi riječke policije održali su presicu na kojoj su odbili iznijeti pojedinosti tučnjave, ali su najavili da će prijaviti i pročelnika HGSS-a Marka Andrića i još jednu osobu koja se suprotstavila napadačima, što je izazvalo salve reakcija u javnosti.  

Na upit zašto na službenim stranicama PU primorsko-goranske nije bilo obavijesti o ovom napadu, Hari Brnad, zamjenik načelnika, kazao je tom prilikom da oni "o takvim slučajevima ne izvještavaju", što se pokazalo kao neistina s obzirom na to da se razni prekršaji i kaznena djela svakodnevno objavljuju na stranicama kako te tako i svih drugih policijskih uprava u Hrvatskoj.

>> Policija tvrdi da ne izvještava o događajima kao na Platku. Izvještava o puno manjima

Podsjetimo, otac jednog od MMA-ovaca, Luke Abramovića, je Dražen Abramović, utjecajni lokalni HDZ-ovac. 

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

U međuvremenu se u priču uključio i DORH, a iz policije su naknadno Indexu priznali da su o cijelom slučaju zaključili na osnovu dijelova, a ne cjelovite snimke, što dodaje još jednu notu bizarnosti ovom slučaju. No u konačnici nitko u riječkoj policiji neće za to odgovarati.

Upitali smo MUP jesu li proveli istragu oko policije Primorsko-goranske zbog slučaja na Platku, hoće li tko odgovarati zbog toga što su danima tvrdili da se radi o prekršaju i zašto odmah nisu obavijestili općinsko državno odvjetništvo o napadu. 

U vrlo diplomatskom odgovoru stigla nam je potvrda policije da se nad primorsko-goranskom policijskom upravom neće provoditi daljnja istraživanja te da je riječka policija cijeli slučaj provodila u skladu sa svojim dužnostima. 

"Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske, s ciljem razjašnjavanja činjenica, proveli su kriminalističko istraživanje događaja povodom dojave o narušavanju javnog reda i mira u Goranskom centru Platak.

Postupajući po navedenoj dojavi te provedenim mjerama i radnjama prikupljena su početna saznanja kako je ukupno pet osoba ostvarilo obilježja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", stoji u njihovom odgovoru.

Policija: Tretirali smo ovaj slučaj kao i svaki drugi

"Policija je dakle, u skladu sa svojim obvezama, kao i u svakom drugom slučaju, svoje ovlasti primjenjivala te mjere i radnje provodila u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica. Budući da su policijski službenici početno utvrdili obilježja prekršaja, a ne kaznenog djela, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci nije odmah obaviješteno o policijskom postupanju. Dakle, utvrđene činjenice nisu predstavljale obvezu žurnog izvješćivanja nadležnog državnog odvjetništva.

Tek kada je policija raspolagala cjelovitom snimkom – za razliku od dijelova snimki kojima je raspolagala ranije – sva je saznanja dostavila Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci te je u koordinaciji nastavila zajednički provoditi kriminalističko istraživanje kroz provedbu izvida koje je državno odvjetništvo zatražilo, a policija provodila i o provedenom redovito izvješćivala.

Tijekom postupanja policija je postupala sukladno zakonskim ovlastima i pravilima struke uz poštivanje pravila o zajedničkom radu s državnim odvjetništvom.

Državno odvjetništvo kao ovlašteni tužitelj u ime Republike Hrvatske, ovlašteno je promijeniti kvalifikaciju protupravnog ponašanja, bez obzira radi li se o težoj ili lakšoj kvalifikaciji. Odluku o tome donosi i na temelju činjenica koje je policija utvrdila samostalno ili po njegovom nalogu", kazali su iz MUP-a.

Pročitajte više