Riječki gradonačelnik: Podržavam Puljkovu ideju decentralizacije države

Foto: FaH

RIJEČKI gradonačelnik Marko Filipović rekao je u subotu da pozdravlja svaki potez ka decentralizaciji države, no da ne može govoriti detaljnije o inicijativi splitskog gradonačelnika Ivice Puljka po kojoj bi Split, Rijeka i Osijek dobili ovlasti koje ima Grad Zagreb.

Na upit Hine je li o toj temi razgovarao s Puljkom, Filipović je odgovorio da o tome nije s njim razgovarao, da o njegovom prijedlogu za sada zna samo ono što su objavili mediji te da ne može govoriti o detaljima te inicijative.

"Ono što svakako mogu reći jest da pozdravljam svaki potez koji vodi ka prijeko potrebnoj decentralizaciji naše države.

Jer, lokalni problem je najčešće najlakše riješiti upravo lokalno i to bi trebala biti jedna od odrednica u promišljanju razvoja naše države, razvoja velikih i manjih gradova, razvoja većih i manjih sredina diljem Hrvatske", rekao je Filipović Hini.

Puljak najavio da će od sabora tražiti zakon o velikim gradovima

Filipović je još naglasio da svaku decentralizaciju ovlasti i dužnosti mora pratiti i financijska decentralizacija jer smatra da ovlasti i obaveze, bez novčanih sredstava potrebnih za njihovo provođenje i realizaciju - nemaju smisla.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u petak je najavio da će Grad Split zatražiti od Hrvatskoga sabora da donese zakon po kojem bi se tom gradu, kao i Rijeci i Osijeku, omogućilo da upravlja cijelim svojim teritorijem.

Tako bi, rekao je Puljak, ta tri grada, a možda i ostali gradovi, "imali ingerenciju nad cijelim svojim teritorijem da bi njime mogli upravljati i uvesti red gdje god to žele, a da bi spriječili birokratske zavrzlame s viših razina".

Puljak je rekao da je o tome razgovarao i s predsjednikom vlade Andrejom Plenkovićem prilikom njegova posjeta Splitu, što je bio njihov prvi službeni sastanak nakon lokalnih izbora u svibnju prošle godine, kad je Puljak izabran za gradonačelnika. Puljak kaže i da se župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je također bio na sastanku, nije složio s tom inicijativom.

Pročitajte više