riječki hnk otvara sezonu "krvavim svatovima"

HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke svoju sezonu otvorit će 9. listopada premijerom "Krvavih svatova" Federica Garcije Lorce u režiji Damira Zlatara Freya, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Damir Zlatar Frey, osim redateljskog dijela potpisuje i dramaturgiju, koreografiju, scenografiju i kostimografiju ove predstave te je tako riječ o potpunom autorskom djelu.

Pomoćnik Zlatara Freya u redateljskom dijelu je Mladen Vasary a autor glazbe je Hrvoje Crnić Boxer.

Glumit će, između ostalih, Edita Karađole, Andreja Blagojević, Alen Liverić, Olivera Baljak i Leonora Surian. U predstavi aktivno sudjeluju i članovi Baleta riječkog HNK.

Zlatar Frey je istaknuo da je ovo predstava bez riječi, da nije riječ ni o plesnoj niti o pantomimskoj predstavi te da je vrlo teško riječima izraziti o čemu je u njoj riječ.

Kazao je da ta predstava zahtijeva otvorenog gledatelja. Izrazio je posebno zadovoljstvo radom s ansamblom riječke kuće rekavši kako je postignuto svojevrsno stapanje glumaca i članova Baleta na sceni.

Intendantica riječkog HNK Mani Gotovac kazala je da se ova predstava može objasniti kao "kazališni prepjev Lorcine drame" te da se ubraja u nadrealističke predstave.

Predstava se ubraja u koreodrame, žanr koji je razvio sam Zlatar Frey. Većim dijelom svoje karijere radio je u Sloveniji a značajne predstave ostvario je i u Hrvatskoj te u Trstu ("Sluškinje", "Božanska glad", "Tirza ili slast na ustima šumskog demona"). Od 2000. godine djeluje kao osnivač i umjetnički voditelj Međunarodnog festivala komornog kazališta "Zlatni lav" u Umagu.

(Hina) xdsil yaz

Pročitajte više