Riječki Možemo protivi se prodaji gradskog zemljišta na Žabici

Foto: FaH

PLATFORMA Možemo Rijeka protivi se prodaji gradskog zemljišta na Žabici namijenjenog gradnji autobusnog kolodvora i garaže, poručeno je u srijedu na konferenciji za medije.

Gradski vijećnik Možemo Nebojša Zelič istaknuo je da se prodajom zemljišta privatnom investitoru ostvaruje kratkoročni financijski dobitak, a stvara se dugoročni problem prodajom prostora u središtu grada. Zelič je naveo da se govori da se ne namjerava graditi samo autobusni kolodvor nego i javna garaža s dodatnih 800 parkirnih mjesta u središtu grada.

"No usporedno se ukida nekoliko stotina parkirnih mjesta na Adamićevom gatu uz već prije ukinuto parkiralište u kompleksu Benčić. Tako se novom garažom neće dobiti nova parkirna mjesta, nego će se nadomjestiti ukinuta", rekao je.

"Nejasno je u što se novac stečen prodajom zemljišta na Žabici namjerava uložiti"

Problem je to što je parkiralištima do sad upravljala gradska tvrtka Rijeka plus, pa je Gradsko vijeće moglo utjecati na visinu cijene parkiranja ili odobrenje povlaštenih parkirnih karata, a u privatnoj garaži to neće moći, naveo je Zelič.

Gradska vijećnica Možemo Iva Davorija istaknula je da nedostaje jasno obrazloženje u što se novac stečen prodajom zemljišta na Žabici namjerava uložiti. Nema jasnog plana što učiniti s tim prihodom, rekla je. 

Možemo Rijeka smatra pogrešnim da se nije provela javna rasprava o toj prodaji. "Grad Rijeka nema viziju održivog razvoja, nego sve svodi na rasprodaju gradskog vlasništva ili davanja obale u dugoročne koncesije", zaključila je Ana Marković iz te platforme.

Grad Rijeka i tvrtka Rijeka plus raspisali su u svibnju natječaj za prodaju građevinske čestice od 14.810 četvornih metara namijenjene gradnji višenamjenskog Kompleksa Žabica s kolodvorom, garažom i komercijalnim sadržajima. Prispjela je jedna ponuda - tvrtka Best-in-Parking Razvoj iz Zagreba ponudila je 85.2 milijuna kuna.

Pročitajte više