Riječki studenti sutra prosvjeduju: "Ministre, vidimo se na jesen", dolje Studentski zbor!

NEZAVISNA studentska inicijativa iz Rijeke poručila je danas da njihova borba za besplatno obrazovanje, unatoč obustavi blokade, fakulteta nije gotova te naglasili da zahtjevi koje su tražili tijekom blokade zasad nisu uslišani, niti se na njima radi kako treba. Zbog toga su ministru obrazovanja Draganu Primorcu najavili novi val nezadovoljstva riječima "Vidimo se na jesen".

Studentskom zboru u Rijeci poručuju da kolektivno podnese ostavku zbog svog ponašanja za vrijeme blokade koje je, prema podacima iz Gallupovog istraživanja, protivno volji 75 posto studenata koji žele besplatno obrazovanje za sve. Traže raspisivanje izvanrednih studentskih izbora na razini Sveučilišta u Rijeci početkom akademske godine 2009./2010. i objašnjenje Senata riječkog sveučilišta o kriterijima izbora studenata u to tijelo.

O Čengiću: Ako je i imao legitimitet, izgubio ga je

"Tražimo hitno razrješenje dužnosti Tomislava Čengića kao predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a samim time i Hrvatskog studentskog zbora. Smatramo da je kolega Čengić svojim držanjem i ponašanjem tijekom studentskih prosvjeda pokazao da ne djeluje u korist studenata koje bi po svojoj funkciji trebao predstavljati te da je izgubio svaki legitimitet pred studentima, ako ga je ikada i imao", navodi NSI iz Rijeke.

Osuđuju i držanje Rektorata Sveučilišta u Rijeci te Ministarstva znanosti obrazovanja i športa glede skandala o kojima pišu mediji, a traže i neopozivu ostavku Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Rijeci Stipe Ćorluke koji je svojim medijskim istupom tijekom prosvjeda pozvao na sankcioniranje studenata uključenih u prosvjed, te time prekršio temeljna načela funkcije koju obnaša.

Kud baš Vinko Kandžija?

"Također sustavno krši ta ista načela ne želeći pokrenuti istragu protiv kolege Čengića zbog malverzacija u poslovanju udruge FossMedRi i Studentskog zbora Sveučilišta", navodi inicijativa o Ćorluki. Što se Čengića, pak, tiče, kažu i da je trebao sudjelovati u radu povjerenstva koje je raspravljalo o kriterijima za natječaje za studentske domove kao predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, "međutim, kolega Čengić nije prisustvovao nijednoj sjednici istog".

Kritiziraju i ministrovo imenovanje Povjerenstva za izradu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju i  prof. dr. sc. Vinka Kandžije u to Povjerenstvo, jer je spomenuti dekan služio "subverzivnim i nasilnim metodama pokuša spriječiti studente u ostvarivanju njihovog legitimnog prava na prosvjed" i "već godinama povećava kvote studenata s plaćanjem bez osiguravanja kvalitete studija, a samo radi bogaćenja navedenog fakulteta".

Problematizirali su i imenovanje Ivana Dobrovića u to Povjerenstvo, jer je to student kojemu za nekoliko mjeseci istječe status studenta te pitaju zašto među 18 tisuća riječkih studenata nije bilo kvalificiranije osobe za tu dužnost.

Nastavak studentske inicijative

Ministarstvo i Senat su kratkovidni, a službeni studentski predstavnici su nesposobni, zaključuju, te najavljuju novi prosvjed za  srijedu, 10. lipnja na Jadranskom trgu u podne.

"U koordinaciji s drugim gradovima koji jednako pasionirano njeguju nastavak studentske inicijative, prosvjed će se simbolički zvati 'Ministre, vidimo se najesen'",stoji u proglasu Inicijative.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više