Riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću devet godina zatvora zbog primanja mita

ŽUPANIJSKI sud u Rijeci nepravomoćno je osudio dr. Ognjena Šimića na devet godina zatvora zbog primanja mita. Šimić je tako proglašen krivim za 18 slučajeva uzimanja mita, dok je u slučaju pranja novca oslobođen optužbi. Izricanju presude Šimić nije bio nazočan, međutim bili su njegovi sin i kćerka.

Podsjetimo, u sudskom postupku Šimićev odvjetnik Goran Marjanović tvrdio je kako je protiv njegovog klijenta počinjen cijeli niz nepravilnosti, te da nije moguće dokazati da su postojale liste čekanja. Marjanović je zaključio kako osobe koje su navodno davale mito nisu oštećenici nego počinitelji kaznenog djela.

S obzirom da Šimića nije bilo sutkinja Ika Šarić naložila je da ga se privede.

Pet sati duga obrana

"Nitko se nije prestrašio da će protiv njega biti podignut kazneni postupak. To dokazuje da su svjedoci zaštićeni. Da je dr. Šimiću prioritet u radu bilo zarađivanje novca, mrtvih bi pacijenata zasigurno bilo puno više", istaknuo je njegov odvjetnik.

Također treba istaći kako je Šimić pet sati iznosio svoju obranu, a za cijeli slučaj optužio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), koji je prema njegovu mišljenju "konstruirao" cijeli slučaj. Temelj u svojem iskazu kako je cijela priča konstruirana vidi u tome kako nijedan od svjedoka nije iznio materijalni dokaz o primanju mita, te da tužitelji nisu dokazali optužnicu.

"Nikada nisam primio dar, novac niti što slično. Mene se ne da podmititi", kazao je Šimić u jednom trenutku dodajući kako je USKOK išao tako daleko te je nagovarao svjedoke da svjedoče protiv njega.

Zabraniti rad u liječničkoj struci

Zamjenica ravnatelja Uskoka Sajonara Čulina koja je zastupala tužiteljstvo u svojoj je završnoj riječi zatražila da sud osudi Šimića i zabrani mu daljnji rad u liječničkoj struci. Ukoliko Šimić bude osuđen, olakotne okolnosti bit će loše zdravstveno stanje, u koje se sam doveo, te njegova obitelj, kao i činjenica da ranije nije osuđivan.

Otegotne okolnosti su svjesno primanje mita, ugrožavanje pacijenata, učestalo ponavljanje kaznenog djela, iskorištavanje zdravstvenog stanja pacijenata i traženje novca od ljudi lošijeg zdravstvenog stanja.

M.M./J.C.
Foto:  KBC Rijeka/HRT

Pročitajte više