Rijeka: ministrica pravosuđa na Pravnom fakultetu

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt danas je na poziv dekana Pravnog fakulteta u Rijeci Miomira Matulovića boravila na svečanosti početka nove akademske godine u toj ustanovi.

Tom su prigodom podijeljeni indeksi za oko dvije stotine studenata upisanih na prvu godinu, a obratio im se dekan Matulović i ministrica Škare Ožbolt.

Ona je u kratkom predavanju predstavila osnove pravosudnog sustava u Hrvatskoj te načela reforme tog sustava. Ta reforma, rekla je Škare Ožbolt, poduzima se zbog usklađenja našeg pravosuđa sa standardima zemalja članica Europske unije.

Najveći su problemi koje treba riješiti, podsjetila je, 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta, prosječni mjesečni zaostatak u rješavanju predmeta od 14 mjeseci i nesređene zemljišne knjige.

Rekla je da je cilj riješiti sve zaostatke, uvesti ažurnost rada u rješavanju tih predmeta i sređivanje zemljišnih knjiga u razdoblju do kraja 2006. godine.

Ministrica Škare Ožbolt istaknula je da se u sklopu reforme pravosuđa uvodi novi sustav stalne edukacije sudaca, novi sustav vježbeništva uz pojačan mentorski rad. Također se uvodi informatizacija na svim razinama pravosudnog sustava kako bi se suce rasteretilo od administrativnih poslova, a podsjetila je i kako je pokrenut dodatni plaćeni rad sudaca zbog rješavanja predmeta.

Radi sređivanja zemljišno-knjižnih odjela, rekla je ministrica pravosuđa, pokrenuto je unošenje svih zemljišnih knjiga u računalne baze podataka koje će se uskladiti s katastrom, a nakon toga svi će podatci biti dostupni putem računalne mreže.

(Hina) xdsil ymć

Pročitajte više