Rijeka: Nagrade mladim inovatorima

U povodu obilježavanja 10 godina izlaženja IN glasnika inovatora, jedinog takvog glasnika u Hrvatskoj, danas su svečano dodijeljene nagrade mladim inovatorima iz Primorskogoranske županije.

Godišnju nagradu Saveza inovatora Primorsko-goranske županije "Ivan Lupis" dobio je Ivan Vergilas iz Viškova (1983.) koji je u 2004. osvojio mnoga priznanja na domaćim i inozemnim izložbama. Među ostalim, na najvećoj američkoj izložbi inovacija INPEX u Pittsburghu sudjelovao je s inovacijom "Mobilni upravljački sklop" za paljenje i gašenje centralnog grijanja te osvojio brončano odličje. Na Hrvatskom salonu inovacija - INOVA 2004. s istom je inovacijom osvojio zlatnu medalju, a na izložbi "Inovation of the year award" u Londonu srebrno odličje.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade za inventivnost i stvaralački rad učenika u 2004. Mario Kirinec dobio je prvu nagradu za inovaciju "Starter automobila". Drugu nagradu dobili su Lovro Turudić za "Telefonsko upravljanje električnim uređajima" i Marin Čargonja za "Alarmni uređaj za parkiranje". Treća je nagrada dodijeljena Aleksandru Babiću za "Elektromagnetski levitator" te Teu Čikešu za "Detektor mobitela".

Dodijeljene su i nagrade sponzora Siemens Mobilea i T-mobilea: Teu Čikešu za "Detektor mobitela", Željku Krpetiću za "Marvin-uređaj za kontrolu pristupa putem GSM-a" te Lovri Turudiću za "Telefonsko upravljanje električnim uređajima".

IN glasnik inovatora izlazi četiri puta na godinu, ovisno o potrebi. Izdavači su Teh-nova d.o.o. Rijeka i Savez inovatora Primorsko-goranske županije. Iz Uredništva tog glasnika ističu da je riječ o jedinom glasilu inovatora u Hrvatskoj koje objavljuje teme o inventivnom radu, potiče mlade da se uključe u rad udruga inovatora te "pokriva" područje i izvan Primorsko-goranske županije.

Do sada je tiskano 28 brojeva, a na izložbi inovacija INPEX 1996. IN glasilo inovatora nagrađeno je posebnom nagradom.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više