Rijeka: Okrugli stol o obiteljskom nasilju

NA TELEFON Ženske akcije Rijeka tjedno se javlja pet žena, od kojih se zbog teškog psihičkog stanja čak 20 posto upućuje na psihijatrijsko liječenje, rečeno je na današnjem okruglom stolu pod nazivom ´Obiteljsko nasilje i politika kakve promjene želimo´, u organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Primorskogoranske županije i Ženske akcije Rijeka(ŽAR).

Predsjednica riječke Ženske akcije Šura Dumanić kazala je tom prilikom da deset godina rada te organizacije i peta kampanja koju ŽAR trenutačno provodi u sklopu međunarodne kampanje ´16 dana borbe protiv nasilja´ nisu dovoljni jer hrvatske institucije nisu dorasle problemu nasilja nad ženama, te da nam upravo to spočitava Europa.

Istaknula je da se u Zakon o obitelji moraju uvesti kategorije žrtve i nasilnika jer da su, po sadašnjem zakonu, te dvije strane izjednačene. Rekla je da je ´naša višestoljetna kultura pomogla da žrtva ostaje žrtvom´, ali da se i to mijenja zbog suočavanja s globalnim promjenama.

Predsjednik Odbora za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije Branimir Pero Dešković uz ostalo je kazao kako je ta županija prva uvidjela potrebu osnivanja takvog odbora i time pokazala pripadnost civilizacijskom krugu Europske unije.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici centara za socijalnu skrb s područja Primorsko-goranske županije, predstavnici županijske vlasti te članovi udruga čija se djelatnost vezuje uz borbu protiv nasilja.

Pročitajte više