Rijeka pod najezdom komaraca: Građani u panici, zaprašivanje ne pomaže

RIJEČANI su ovo ljeto doživjeli jednu od jačih najezdi komaraca, te je i Odsjek za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije okupiran pozivima građana. Zaprašivanje je u Rijeci izvršeno u kvartovima Zamet, Marčeljeva Draga, Kantrida, Bivio i Podmurvice, čini se da su se komarci "preselili" i na Kozalu gdje se nalazi i gradsko groblje koje je, zbog drveća i vode, idealno stanište ovih insekata.

Ipak, iz Dezinsekcije objašnjavaju da zaprašivanje i zamagljivanje nije idealno rješenje u borbi protiv komaraca jer se na taj način uništavaju samo oni komarci koji su u zraku, ali ne i njihova legla, piše Novi list.

Povećanom broju komaraca ove su godine pridonijele i iznadprosječne količine padalina u proljeće, a osim sve većeg broja običnih komaraca, voditeljica Odsjeka za DDD kaže da je u Rijeci zamijećen i porast tigrastih komaraca čiji su ubodi puno neugodniji i zbog činjenice što samo jedan komarac može napraviti i po nekoliko uboda.

Samo u proteklom vikendu, u pedijatrijsku ordinaciju na Zametu javilo se 14 djece, od čega je čak njih 13 imalo ubode komaraca. Srećom, niti jedno dijete nije pretrpjelo ozbiljne posljedice nakon uboda.

Pročitajte više