Rijeka: Policija ulovila dvojac koji je ilegalno izrađivao i nabavljao oružje i eksploziv

Foto: FAH

DJELATINICI Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli su opsežno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 54 i 46 godina zbog sumnje da su počinili tri kaznena djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. javlja PU primorsko-goranska.

Kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s policijskim službenicima Interventne jedinice policije Rijeka i Ministarstva financija, Odjela za mobilne jedinice Rijeka.

Policija ih sumnjiči da su u listopadu i studenom 2015. godine  neovlašteno nabavljali, posjedovali i nudili na prodaju oružje koje prema važećim propisima spada u kategoriju zabranjenog oružja ili oružja za koje je potrebno prethodno odobrenje za nabavku.

Također, policija 54-godišnjaka sumnjiči za kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj,  počinjeno u srpnju prošle godine.

Po završetku dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja obojica su predana pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavak drugih istraživanja


U sklopu ovog kriminalističkog protiv još jedne osobe, 58-godišnjeg hrvatskog državljanina kod kojeg su pronađena četiri komada oružje za koje nije posjedovao potrebna odobrenja podnijet je optužni prijedlog temeljem odredbi Zakona o oružju.

Prethodno kriminalističko istraživanje provedeno je nastavno na kriminalističko istraživanje policijskih službenika II. policijske postaje Rijeka nad 77-godišnjim hrvatskim državljaninom. Naime, 8. siječnja na području Rijeke 77-godišnjak je aktivirao eksplozivnu napravu, koja mu je eksplodirala u ruci uslijed čega je zadobio teške tjelesne ozljede.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanjem izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, 77-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Tijekom ovih kriminalističkih istraživanja, pretragama doma i drugih prostorija kojima se koriste osumnjičeni pronađeni su i oduzeti slijedeći predmeti: pištolj sa spremnikom i sedam komada pripadajućeg streljiva, neispravna automatska puška s 23 komada streljiva cal. 7,62 mm, više komada  detonatorskih kapisli, sporogoreći štapin, barut,  nekoliko stotina komada streljiva različitih kalibara i drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Pročitajte više