rijeka - POTPISANI UGOVORI ZA GRADNJU TRI TRAJKETA ´JADROLNIJE´

Direktori triju hrvatskih brodogradilišta potpisali su danas u Rijeci s predsjednikom Uprave ´Jadrolinije´ ugovore o gradnji tri ´roro´ putnička broda, od kojih je svaki vrijedan 5,7 milijuna eura.

Brodovi, dugi 87,6 metara i široki 17,5 metara, moći će postići brzinu od 11,5 čvorova i primiti 100 osobnih vozila i 600 putnika. U planiranom roku od 11 mjeseci izgradit će ih brodogradilišta ´Kraljevica´, ´Brodosplit - BSO´ iz Splita i ´Viktor Lenac´ iz Rijeke. Brodovi će se izgraditi u skladu s Vladinom odlikom, uz avans Ministarstva pomorstva, prometa i veza od 10 posto, a kreditni dug brodograditelja pratit će državna jamstva.

Na današnjem potpisivanju bili su nazočni potpredsjednici Vlade Slavko Linić i Ante Simonić, ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić, njegov zamjenik i predsjednik Nadzornog odbora ´Jadrolinije´ Pavao Komadina, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i ostali.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić je rekao kako taj projekt pokazuje Vladinu želju da se gospodarski razvijaju otoci, te da se iskazuje odgovornost prema turistima. Osim toga, dodao je Linić, zadovoljava se interes gospodarske politike u izgradnji domaćih brodova u domaćim brodogradilištima.

Ministar Jurčić je rekao da turizam u Hrvatskoj još nije dovoljno jak koliko bi trebao biti, te da izgradnja tih trajekata ide u prilog jačanju turizma. Jurčić je rekao kako je sanacija hrvatskih brodogradilišta koju provodi Vlada najkvalitetnija ako brodogradilišta imaju narudžbe.

Predsjednik Nadzornog odbora ´Jadrolinije´ Pavao Komadina je rekao kako ta tvrtka priprema natječaj za izgradnju četvrtog takvog trajekta, te da se namjerava izgraditi jedan brod za plovidbu duž obale, koji bi zamijenio ´Dubrovnik´ ili ´Marko Polo´. Dodao je kako će ´Jadrolinija´ nakon što se izgrade ta tri trajekta povući deset najstarijih, čime će se prosjek starosti njezinih brodova smanjiti s 27,5 godina na 21 godinu.

Pročitajte više