Rijeka: Županijska skupština prihvatila imenovanje novog načelnika PU

Županijska skupština Primorskogoranske županije na današnjoj je sjednici prihvatila imenovanje novog načelnika Policijske uprave Olivera Grbića, ali je izrazila i nezadovoljstvo načinom razrješenja dosadašnjeg načelnika PU Josipa Lulića.

Kako se kaže u zaključcima, MUP nije pravodobno tražio mišljenje te skupštine o razrješenju Lulića, čime se, stoji u zaključcima, degradira značenje Županijske skupštine te je počinjena proceduralna povreda zakonskih odredaba.

Klub vijećnika SDP-a, najjače stranke u Županijskoj skupštini, u raspravi koja je prethodila izglasavanju zaključaka, iznio je svoje stajalište koje se podudaralo sa zaključcima Skupštine. Dragan Magaš, u ime Kluba vijećnika HDZ-a, odbio je raspravljati o načinu Lulićeve smjene, pozdravivši, kako je rekao, depolitizaciju policije te je uputio čestitke dosadašnjem načelniku Luliću na zaslugama u toj depolitizaciji.

Dožupan Luka Denona (SDP), povrijedivši Poslovnik Skupštine, po kojem kao član županijskog Poglavarstva ne može sudjelovati u raspravi, izišao je za govornicu te rekao da "HDZ tu depolitizaciju provodi mnogo šire smjenjujući uspješne ljude koji nisu bili članovi stranaka, poput ravnateljice Zavoda za zapošljavanje Sanje Crnković-Pozaić". Nazvavši takve postupke čistkama, rekao je da HDZ "nije u cijelosti demokratska stranka".

Na opasku vijećnika oporbe da je i SDP nakon dolaska na vlast 2000. godine obavljao brojne smjene, župan Zlatko Komadina ustvrdio je da je u Hrvatskoj u protekle četiri godine bila na vlasti koalicija te da "sve nevolje koje su se događale" ne treba pripisivati samo SDP-u.

Niti jedan od vijećnika nije imao primjedaba na imenovanje Olivera Grbića. Pozitivnim mišljenjem ove skupštine on prestaje biti privremeni načelnik PU.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više