Prosvjedi diljem Kine: Izazov bez presedana za Xija

Foto: EPA

KINESKI predsjednik Xi Jinping ima problem s prosvjedima bez presedana nakon što su se tijekom vikenda u gradovima diljem Kine okupile tisuće prosvjednika koji su se pobunili protiv strategije nultog covida.

"Xi Jinping, makni se s vlasti!" vikali su neki prosvjednici koji su se okupili u Šangaju, jednom od više velikih gradova u kojima su krenuli protesti nakon što je u četvrtak izbio požar u neboderu u regiji Xinjiang.

Podsjetimo, u požaru je poginulo desetero ljudi, a građani su komentirali na društvenim mrežama kako je spašavanje bilo otežano zbog strogih mjera ograničenja. Tijekom prosvjeda studenti su na desecima sveučilišnih kampusa demonstrirali ili lijepili prosvjedne plakate. U mnogim dijelovima zemlje stanovnici četvrti koje su pod karantenom rušili su barijere i izašli na ulice.

>> U požaru zgrade u Kini poginulo 10 ljudi, građani okrivili mjere protiv covida

"Naše mjere su znanstveno utemeljene i učinkovite"

Ovakvi masovni prosvjedi iznimno su rijetki u Kini, gdje vladajuća Komunistička partija nemilosrdno suzbija svaki izraz neslaganja. No tri godine nakon početka pandemije građanima je već dosta karantena, testiranja na covid, sve strože cenzure i kontinuiranog napada na osobne slobode, piše CNN.

Kap je prelila čašu nakon uvođenja strožih mjera u posljednjih nekoliko mjeseci. Zbog prosvjeda, odnosno zabrinutosti oko reakcije vlade na nemire, danas je zabilježen pad kineskih burzi i juana. Iako su prosvjedi dospjeli na naslovnice u međunarodnim medijima, kineski državni mediji i dalje naglašavaju opasnost od pandemije i važnost strogih mjera. 

 

"Praksa je dokazala da naše mjere mogu izdržati test povijesti, one su znanstveno utemeljene i učinkovite", stoji u članku koji je danas objavila novinska agencija Xinhua.

No sve veći broj slučajeva zaraze počinje predstavljati problem za strategiju nulte tolerancije na covid. Danas su u Kini evidentirana 40.052 nova slučaja zaraze, što je šesti uzastopni dan rekordnih brojki.

Prosvjedi u Šangaju

U subotu kasno navečer stotine stanovnika okupile su se na bdjenju uz svijeće na cesti Urumqi u Šangaju, koja je dobila ime po istoimenom gradu u kojem je izbio požar, kako bi oplakivali žrtve. Okružili su improvizirani spomenik od svijeća, cvijeća i plakata te podigli prazne listove bijelog papira, što je tradicionalan način prosvjedovanja protiv cenzure.

"Potrebna su nam ljudska prava, potrebna nam je sloboda", poručili su.

Na više videosnimki može se vidjeti kako prosvjednici traže odstupanje Jinpinga i Komunističke partije s vlasti. Neki su pjevali kinesku nacionalnu himnu i Internacionalu te držali transparente.

Policija, koja je isprva samo promatrala zbivanja, kasnije je počela uvoditi red te je došlo do sukoba između policajaca i prosvjednika. Jedan svjedok je naveo kako je oko 4:30 ujutro policija uhitila nekoliko prosvjednika. Na prosvjedima u Šangaju uhićen je i BBC-jev novinar Edward Lawrence, no kasnije je pušten na slobodu. Glasnogovornik BBC-ja kazao je da je policija tukla novinara.

Prosvjedi diljem Kine, demonstrirali studenti

Do nedjelje navečer masovne demonstracije proširile su se na Peking, Chengdu, Guangzhou i Wuhan, gdje su tisuće građana tražile ukidanje mjera i veće političke slobode. U Pekingu su stotine ljudi prosvjedovale u trgovačkom središtu grada do ranih jutarnjih sati.

U Chengduu su mase protestirale duž riječnih obala u popularnoj četvrti s trgovinama.

"Protiv diktature! Ne želimo doživotne vladare. Nećemo careve!" skandirala je gomila.

U južnom Guangzhouu stotine su se okupile na trgu u okrugu Haizhu.

"Ne želimo izolaciju, želimo slobodu! Sloboda izražavanja, sloboda tiska, sloboda umjetnosti, sloboda kretanja, osobne slobode. Vratite nam slobodu!" vikali su prosvjednici.

Prosvjedi su izbili i u sveučilišnim kampusima. U ranim jutarnjim satima u nedjelju se kod prosvjednog slogana naslikanog na zidu Sveučilišta u Pekingu okupilo stotinu studenata. Jedan od njih je kazao za CNN da su zaštitari pokušali jaknama prekriti slogan. 

"Recite ne karanteni, recite da slobodi. Ne covid-testu, da hrani. Otvorite oči, pogledajte svijet. Strategija nultog covida je laž", pisalo je na zidu crvenom bojom.

Student je rekao da su zaštitari kasnije premazali slogan crnom bojom.

Pročitajte više