Rim: Berlusconijeva vlada nakon 18 godina bilježi rekord opstojnosti na vlasti

TALIJANSKA vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija zabilježila je u utorak, nakon 18 godina, rekord po dugotrajnosti vladanja, izjednačivši se s onim kojega je 80ih godina držala vlada pokojnog socijalističkog premijera Bettina Craxija.

S današnjim danom Berlusconijeva je vlada na vlasti točno 1059 dana, koliko je vladala i petostranačka Craxijeva vlada, od 4. kolovoza 1983. do 27. lipnja 1986., dok će u srijedu rekord biti prebačen. Vlada lijevog centra sadašnjeg predsjednika Europske komisije Romana Prodija, s ukupno 876 dana, treća je na tablici dugotrajnosti talijanskih vlada na nemirnoj poslijeratnoj političkoj sceni zemlje.

Ako na slijedećim europskim izborima 12. i 13. lipnja ove godine koalicija desnog centra ne bude poražena i ako se bitno ne promijeni unutarnji raspored snaga među strankama koje čine tu koaliciju nazvanu Kuća sloboda, onda će Berlusconi zasigurno izdržati do konca mandata Parlamenta, odnosno još dvije godine. U protekle tri godine Parlament, u kojem Kuća sloboda ima 348 od 616 zastupnika i 179 od 321 senatora, usvojio je 333 zakona, 12 puta je izglasovao povjerenje vladi u kojoj su samo dva ministra i četiri podtajnika podnijeli ostavke.

Oporbeni lijevi centar spočitava strankama većine da su do sada zakoni uglavnom bili oni s kojima se trebalo spašavati Berlusconijevo tv-carstvo. No, lijevi centar je previše međusobno razjedinjen da bi mogao jače ugroziti Kuću sloboda. Stranke lijevog centra nisu jedinstvene niti u mišljenju da li treba odmah povući talijanske vojnike iz Iraka, kao što je učinila španjolska ljevica. No, prema podacima ispitivanja javnog mišljenja koje je provela istraživačka ustanova Eurisko lijevi bi centar, ako se uključi i Komunistička obnova, mogao dobiti 48 posto glasova, a desni centar 44 posto na sljedećim europskim izborima.

Pročitajte više