Rim: Italija neće slati nove vojnike u Irak i povlači ih iz Afganistana

TALIJANSKI ministar obrane Antonio Martino izjavio je kako Italija neće slati nove vojnike u Irak te da to nije ni bio zahtjev Washingtona.

"Amerikanci nisu od nas tražili i neće tražiti dodatne vojnike, već diplomatsko zauzimanje s obzirom da smo predsjedavajući Europske unije", prenio je u subotu list "Corriere della Sera" izjavu talijanskog šefa diplomacije.

Nakon što je američki državni tajnik Colin Powell ovih dana razgovarao telefonom s talijanskim dužnosnicima, talijanska su glasila počela nagađati kako je Washington zatražio od Italije dodatne vojnike za Irak.

"Nemamo novih snaga za slanje u Irak", rekao je Martino za "Corriere della Sera" i dodao kako talijanskih vojnika u raznim mirovnim operacijama u svijetu ima već 12 tisuća. U Iraku u operaciji "Antikna Babilonia" ima 2.766 talijanskih vojnika i neće biti upućivani novi. Na Balkanu ima oko 6.000 talijanskih vojnika, a u Afganistanu više od 2.000.

"Najteža i najopasnija operacija od Drugog svjetskog rata do danas je ona u Afganistanu. Naši vojnici se vraćaju iz Afganistana 10. rujna i neće ostati ni dana duže", rekao je Martino.

Glede Powellove izjave, talijanski ministar obrane je rekao kako se od Rima samo tražilo da djeluje diplomatski kod trećih zemalja za slanje novih snaga u Irak.

Pročitajte više