Rim: Obilježavanje 25. godišnjice pontifikata Ivana Pavla II.

URED za tisak Svete Stolice objavio je danas raspored obilježavanja 25. godišnjice pontifikata Ivana Pavla II.

U srijedu 15. listopada u 10,30 sati na Trgu svetog Petra održava se opća audijencija, a poslije podne u 16,30 u novoj dvorani Sinoda započinje radom savjetovanje o 25. godišnjici pontifikata. Pozvani su kardinali, predsjednici biskupskih konferencija, pročelnici dikastera Rimske kurije i patrijarsi. Na otvaranju nije predviđena nazočnost Ivana Pavla II.

U četvrtak 16. listopada u 11 sati u dvorani "Pavla VI." predviđeno je potpisivanje i predaja post-sinodalnog nagovora o biskupskoj službi, te govor Ivana Pavla II. Poslije podne u 18 sati na Trgu svetog Petra bit će održana svečana misa u povodu 25. godišnjice izbora Karola Wojtyle za Papu.

U petak 17. listopada u 9,30 sati u novoj dvorani Sinoda nastavlja radom savjetovanje i tu nije predviđeno prisustvovanje Pape, dok će se u 18,00 sati u dvorani "Pavla VI." održati koncert orkestra i zbora iz Laipziga u prisutnosti Ivana Pavla II. a na programu je, uz ostalo, Deveta simfonija Beethovena.

U subotu 18. listopada u 9,30 sati u novoj dvorani Sinoda predviđena su posljednja dva govora na savjetovanju, a u 11,00 sati u dvorani "Pavla VI." bit će iznesena poruka Kardinalskog zbora Ivanu Pavlu II. koji će zatim održati govor, a u 13,00 predviđen je susret svih sudionika savjetovanja s Papom. U 17,30 u dvorani "Pavla VI." održat će se misionarsko bdijenje i nije predviđana Papina prisutnost.

U nedjelju 19. listopada u 10,00 predviđena je sveta misa beatifikacije Majke Tereze od Calcutte na Dan misionara. U utorak 21. listopada u 10,30 sati na Trgu svetog Petra održat će se konzistorij na kojem će biti proglašeno 30 novih kardinala, koji će toga posljepodneva u posebnim prostorijama u Vatikanu primati čestitke. U srijedu 22. listopada na Trgu svetog Petra održat će se sveta misa s novim kardinalima kojima će Papa predati kardinalski prsten.

Inače u povodu tih svečanosti donesena je i odluka da će tih dana biti otvoreni i Vatikanski muzeji.

(Hina) st sb

Pročitajte više