Rim: Prodi poziva saveznike na pripremu za izbore

PREDSJEDNIK Europske komisije Romano Prodi, kojemu 1. studenoga istječe mandat na tu dužnost, već se okrenuo talijanskoj političkoj sceni pozvavši u ponedjeljak, u razgovoru za list "Corriere della Sera", saveznike na lijevom centru da se pripreme za izbore u Italiji.

Talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija nalazi se u krizi, pa bi moglo doći i do prijevremenih izbora u odnosu na konac mandata sadašnjeg Parlamenta u 2006. godini. Kriza vlade je izbila zbog neslaganja u ekonomskoj politici unutar stranaka vladine koalicije pa je ministar gospodarstva Giulio Tremonti morao u subotu ujutro podnijeti ostavku. Njegovo ministarstvo je privremeno preuzeo sam premijer Berlusconi, no privremeni rok koji je trebao biti kratak po svemu sudeći će se produžiti, nakon što je unutar pokreta Naprijed Italijo došlo do promjene raspoloženja. Berlusconi će vjerojatno ostati duže na čelu tog ministarstva, jer želi provesti reforme poreznog sustava koje je obećao u predizbornoj kampanji, svjestan da ako ne smanji porezni pritisak, neće uspjeti na slijedećim izborima.

U odnosu na 2001. godinu, kada je Berlusconi obećavao mjere za pokretanje gospodarstva i pobijedio na izborima, situacija u Italiji je izmijenjena. Gospodarstvo nije pokrenuto, porezi nisu smanjeni, a Europska unija spočitava Italiji prekoračenje proračunskog defecita tj. njegove gornje granice od tri posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno kršenje parametara iz Maastrichta.

Berlusconi je u ponedjeljak došao u Bruxelles kao ministar gospodarstva, na sastanak ministara gospodarstva i financija zemalja EU, s planom o rezanju troškova za čak 7,5 milijardi eura. Više od 2,5 milijardi su rezovi troškova ministarstava, zatim se 1,5 milijardi eura namjerava dobiti povećanjem poreza osiguravajućim društvima, bankama i netrgovinskim ustanovama. Ostalo će se dobiti rezovima fondova namijenjenih raznim tvrtkama, kao što su cestovne i druge.

U takvoj situaciji primorane stege Berlusconi još uvijek ne gubi nadu u mogućnost smanjivanja poreza. Kada bi imenovao neku drugu osobu za ministra gospodarstva, koja je izvan njegove stranke Naprijed Italijo, vjerojatno ne bi mogao provesti svoju nakanu. Isto tako, eventualno imenovanje Maria Montija, sadašnjeg europskog povjerenika za konkurenciju, na tu dužnost zasigurno bi značilo određenu kontrolu nad njegovim željama, zbog čega će Berlusconi biti ministar duže od predviđenoga.

Lijevi centar procjenjuje da će koalicija desnog centra raspasti prije redovnih izbora pa se priprema za prijevremene. U razgovoru za "Corriere della Sera" Prodi kaže kako je lijevi centar spreman i na privremene izbore, ali "treba ubrzati stvaranje federacije reformista", stranke koja bi okupila one (Demokratska ljevica, Margherita, socijalisti SDI) koji su se na prošlim europskim izborima predstavili kao Lista za Maslinu. Prodi želi stvaranje nove stranke na krilima uspjeha Liste za Maslinu, koja se potvrdila na europskim i djelomičnim administrativnim izborima u Italiji.



(Hina) xstom ybr

Pročitajte više