Rimac od države dobio 52 milijuna kuna, projekt je trebao biti gotov. Tražio odgodu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

RIMAC AUTOMOBILI dobili su 52.2 milijuna kuna za projekt koji je trebao biti gotov ovog ljeta. No, Rimac je zatražio produženje i ono mu je odobreno.

Iz HAMAG-BICRO-a potvrdili su za Slobodnu Dalmaciju kako homologacija nije izvršena te je Rimcu zbog pandemije odobreno produljenje projekta.

"Pandemija je utjecala na projekt"

HAMAG-BICRO kaže kako tvrtka Rimac Automobili d.o.o. projektom KK.01.2.1.01.0040 namjerava razviti i homologirati električni superautomobil koji će predstavljati novitet na globalnom tržištu. Piše i kako će nakon završetka projekta proizvod biti na TRL 8 razini tehnološke spremnosti za komercijalizaciju na globalnom tržištu.

"Cilj stvaranja vlastitog inovativnog proizvoda je ponuditi tržištu jedinstveni proizvod čije je globalno tržište u trenutku prijave projekta procijenjeno na 1036 mil. USD godišnje te će uspješnim završetkom projekta tvrtka biti spremna za komercijalizaciju supersportskog automobila, kao i baterijskih paketa i infotainment sustava", stoji u odgovoru iz HAMAG-BICRO-a i dodaju kako je za situaciju kriva pandemija. 

"Korisnik je izvijestio da je izvršio sve glavne projektne aktivnosti Razvoj i homologacija supersportskog električnog automobila C2 i Nabavka nematerijalne imovine osim homologacije automobila, što predstavlja finalnu fazu provedbe projekta", kažu. 

"Korisnik je dana 22. 7. 2021. dostavio zahtjev za produljenje trajanja projekta do 30. 6. 2022., a s čime su se složili HAMAG-BICRO (PT2) i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (PT1). Razlog traženog produljenja je nemogućnost dovršenja homologacije vozila zbog otežanih uvjeta uslijed pandemije covida-19", rekli su iz HAMAG-BICRO-a za Slobodnu Dalmaciju. 

Katarina Peović: Rok je istekao, o tome se šuti

Situaciju je komentirala i Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte. 

"Prema našim informacijama, homologacija nije izvršena iako je prilikom predstavljanja Nevere spominjano da se ide za 'globalnom homologacijom', što god to značilo. Rok je istekao, a o tome se šuti. Posebno je zanimljivo da je jednom već bio pomaknut pa smo se odlučili obratiti ministru Ćoriću s pitanjem o rezultatima tog projekta. Napominjemo da se, uz homologaciju, u projektu navodi da bi se do 30. lipnja 2020. godine, što je poslije pomaknuto na 30. lipnja 2021. godine, trebali ostvariti i poprilično bajkoviti ciljevi", rekla je Katarina Peović. 

Pročitajte više