Robert Biedron: Gej ateist koji bi mogao postati poljski predsjednik

Screenshot: YouTube

ROBERT Biedron, jedini poljski političar koji je javno priznao da je gej, mogao bi postati novi predsjednik države, piše BBC.

Robert Biedron (42), politička zvijezda u usponu, priznao je da je gej i ateist u Poljskoj, jednoj od najkonzervativnijih katoličkih država Europe, piše BBC. Smatra se jednim od vodećih kandidata za predsjednika države.

"Ja sam sanjar. Rođen sam u vrlo tradicionalnom, konzervativnom dijelu Poljske. Nije mi bilo lako", ispričao je Biedron, koji trenutno obnaša dužnost gradonačelnika Slupska. O njemu se danas govori kao jednom od vođa novog progresivnog političkog pokreta u državi.

Bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski ohrabrivao ga je da se kandidira za predsjednika u 2020. godini. Prema ispitivanjima javnog mišljenja, zauzeo je treće mjesto po popularnosti, iza aktualnog predsjednika Andrzeja Dude i bivšeg premijera te aktualnog predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

"Tukli su me na ulici, nazivali pederom i pljuvali po meni"

Ovaj bivši aktivist za prava LGBT osoba postao je zastupnik 2011. godine te gradonačelnik Slupska 2014.

"Dok sam bio zastupnik pretučen sam na ulici četiri ili pet puta. Sada dobivam osmijehe i pozdrave. Prije nekoliko godina nazivali bi me pederom i pljuvali po meni. Danas me pozdravljaju s 'Dobro jutro, gradonačelniče' i to je znak promjene."

Stavovi Poljaka prema homoseksualnosti se mijenjaju, ali istospolni brakovi još uvijek nisu dozvoljeni. Ova situacija posebno je teška za Biedrona, koji je kao gradonačelnik vjenčao mnoge parove.

"Jako sam ljubomoran. Već 15 godina sam sa svojim partnerom i to je za nas još uvijek san. Nije pošteno da se u 2018. dvoje odraslih ne mogu vjenčati ako se vole i ako su odani jedno drugome".

Konzervativna vlast

U Poljskoj je na vlasti konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), prva stranka od kraja komunizma koja je pobijedila s apsolutnom većinom u 2015. To je također bio prvi put da nijedna ljevičarska stranka nije ušla u parlament.

PiS je pobijedio na temelju konzervativnih, domoljubnih i katoličkih vrijednosti i od tada razljutio mnoge liberalne Poljake kontrolom nad medijima, državnom službom i tužiteljima. Njegova pravosudna reforma dovela je do dotad neviđene istrage Europske komisije zbog straha od ugrožavanja demokracije.

>>Europski parlament podržao moguće mjere protiv Poljske zbog ugrožavanja ljudskih prava

Unatoč svim optužbama, PiS je ostao najpopularnija stranka u Poljskoj. Međutim, to nije slučaj u Slupsku, gradu s više od 90 000 stanovnika u sjeverozapadnoj Poljskoj.

"Poljska nije predana samo jednoj konzervativnoj, populističkoj, autoritarnoj političkoj stranci", rekao je Biedron, koji si je smanjio plaću te smanjio gradski dug za desetke milijuna zlota, povećao budžet za obrazovanje i socijalne stanove, a trenutno gradi novo kazalište.

Je li Poljska spremna za gej vođu?

Biedronovi kritičari tvrde da on nema stvarni program, već se većinom oslanja na "marketinške trikove". Renata Kim, novinarka poljskog izdanja Newsweeka, smatra da će Biedron teško proširiti svoju popularnost izvan lokalnih granica.

"Smatram da je prerano za gej političara da postane važna figura. Mi smo vrlo konzervativno društvo. Ljudi nisu spremni prihvatiti takvu osobu kao svog predsjednika ili premijera."

Međutim, Biedron je imao važan utjecaj na stav o homoseksualnosti u Poljskoj.

"Vidjela sam ga dok je razgovarao s mladim ljudima i bio je njihov junak, njihova zvijezda. Slušali su ga kao što bi slušali nekog proroka. Za mene je to znak da homoseksualnost postaje normalna za Poljsku", rekla je Kim.

Pročitajte više