Robertson ne isključuje veću ulogu NATO-a u iraku iduće godine

Glavni tajnik NATOa George Robertson potvrdio je u petak da bi Sjevernoatlantski savez iduće godine mogao imati značajniju ulogu u Iraku, iako je njegov sadašnji prioritet Afganistan.

"Nismo još došli do faze da raspravljamo o tome bi li značajnija uloga NATO-a u Iraku bila primjerena", rekao je Robertson novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.

"To će se vjerojatno dogoditi iduće godine i mislim da će biti razmatrano u svjetlu onoga što se još bude moralo napraviti u Afganistanu", rekao je.

Dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a završio je u petak sastancima s predstavnicima Ukrajine i zemalja partnera Saveza.

"Smatram normalnim to što su američki državni tajnik Colin Powell i ministar obrane Donald Rumsfeld spomenuli pitanje Iraka i nitko nije rekao izričito ne, no naša glavna preokupacija zasada je Afganistan", rekao je Robertson.

Powell i Rumsfeld zatražili su ovoga tjedna veći angažman NATO-a u Iraku i Afganistanu.

NATO trenutačno u Iraku igra vrlo ograničenu ulogu i pruža samo logističku potporu Poljskoj koja zapovijeda multinacionalnim snagama na jugu zemlje.

Osim toga, NATO je 11. kolovoza preuzeo zapovjedništvo nad međunarodnim mirovnim snagama u Afganistanu, koje s oko 5.000 ljudi osiguravaju Kabul i njegovu okolicu. Početkom listopada Savez je donio načelnu odluku o širenju te misije i na druge dijelove Afganistana.

Pročitajte više