ROBERTSON: TREBA OJAČATI MISIJU U AFGANISTANU

Ministri obrane zemalja NATOa počeli su sastanak u ponedjeljak u Bruxellesu pod pritiskom da osiguraju više vojnika i opreme za mirovnu misiju NATOa u Afganistanu ili preuzmu rizik gubitka vjerodostojnosti Saveza. L

Glavni tajnik NATO-a George Robertson upozorio je na otvaranju sastanka da bi neuspjeh misije u Afganistnu oslabio vjerodostojnost Saveza i omogućio da zemlja ponovo postane bazom međunarodnog terorizma.

"Ako ne nastavimo u pravom smjeru, Afganistan i njegovi problemi pojavit će se na našim vratima", naglasio je Robertson i pozvao ministre obrane da ponude više posebnih postrojbi i borbenih helikoptera za misiju u Afganistanu.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson, osvrćući se na planove EU o zajedničkim obrambenim snagama, upozorio je vlade EU na moguće "dupliranje", relativizirajući, međutim, sporazum o europskoj obrani jer, kako je rekao, "još nije finaliziran". Kreiranju zajedničke europske obrane zabrinjava Sjedinjene Države i njezina ministra Donalda Rumsfelda.

Njemački ministar obrane Peter Struck odbacio je zabrinutost da će europska obrana oslabiti NATO. "Cilj je ojačati europsku sastavnicu Saveza, a to je također u interesu Sjedinjenih Država", rekao je Struck, poručivšio da zajedničke obrambene snage EU nisu takmac NATO-u.

Na sastanku u Bruxellesu, ministri obrane NATO-a razgovarat će također o smanjenju svoje mirovne misije u BiH. Smanjenje broja snaga s 12.500 na 7.000 vojnika odražava povećanu razinu stabilnosti na Balkanu, pa je sve izglednije da će krajem naredne godine misiju preuzeti EU.

(Hina) dj vk

Pročitajte više