Robinson: U HB se tragalo za tajnim računima HDZ BiH

BIVŠA privremena upraviteljica "Hercegovačke banke" iz Mostara Toby Robinson, koja je svjedok optužbe na suđenju bivšem članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Anti Jelaviću, izjavila je u u srijedu kako su postojale sumnje da Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) posjeduje tajne račune iz kojih se financira pa je stoga uslijedila provjera poslovanja ove banke.

Tijekom prvog pojavljivanja pred tročlanim vijećem Suda BiH kojim predsjedava Britanac Michael Simmons, Robinson je pojasnila kako su akcije izvedene 6. i 17. travnja 2001. godine u Mostaru imale za cilj prikupljanje dokumentacije koja bi pojasnila utemeljenost dvojbi oko zakonitosti poslovanja "Hercegovačke banke" što ih je tada imao Ured Visokog predstavnika (OHR).

Prva akcija izvedena pod zaštitom pripadnika SDOR-a morala je biti prekinuta zbog izgreda koji su izbili a nastavak je uslijedio deset dana kasnije kada je, kako je kazala Robinson, pregledana i skenirana sva raspoloživa dokumentacija.

Posebna pozornost, pojasnila je, bila je usmjerena na kredite koje je banka dodjeljivala do travnja 2001. godine.

Robinson nije posebice govorila o tome što su pronađena dokumenta točno sadržavala, no Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić je inzistirao na tvrdnji kako ništa od toga nije dokazivalo povezanost njegova klijenta s poslovnim aktivnostima "Hercegovačke banke".

Barbarić je također tražio pojašnjenje je li dokumentacija koju kao dokaz koristi optužba što je zastupa John McNair prikupljena na zakonit način i uz sudski nalog i može li se uopće koristiti u nastavku sudskog procesa.

Sudac Simmons najavio je kako će sudsko vijeće odluku o tome donijeti u nastavku suđenja.

Uz Jelavića, optužbe za pronevjeru novca kojega je kao pomoć Hrvatima u BiH upućivala Republika Hrvatska te za zloporabu položaja i ovlasti podignute su i protiv bivšeg direktora "Hercegovačke banke" Ivice Karlovića, nekadašnjeg člana Upravnog odbora banke Ivana Ševe, bivšeg direktora "Hercegovina osiguranja" Miroslava Rupčića i bivšeg ministra obrane Federacije BiH Miroslava Prce.

Rupčić i Prce ranije su priznali krivnju i osuđeni su na po pet i pol odnosno pet godina zatvora.

Sudski procesi protiv Jelavića te Karlovića i Ševe su razdvojeni jer se posljednja dvojica terete po samo jednoj točki optužnice.

Pročitajte više