Roboti u Fukushimi: Radnici zbog radijacije još ne smiju u zgrade reaktora

U NUKLEARKU Fukushima Daiichi, koja je devastirana u tsunamiju nakon potresa u Japanu 11. ožujka, su ušli roboti kako bi izmjerili razinu radijacije.

U zgradama dva reaktora su očitali previsoku razinu radijaciju štetnu za radnike koji bi trebali ući i pokušati stabilizirati oštećene reaktore. Jučer je tvrtka koja upravlja nuklearkom, Tepco, izvijestila da očekuje da će kriza pod kontrolu staviti do kraja ove godine.

Građani gube strpljenje s japanskom vladom

Nove ankete provedene u Japanu kažu da većina građana nije zadovoljna načinom na koji se vlada bori sa krizom. Japanci polagano gube strpljenje s vladom, a dvije trećine njih bi pristalo na povećanje poreza za obnovu zemlje. Procjenjuje se kako je ovo "najskuplja prirodna katastrofa u povijesti" te će sama obnova Japana stajati oko 300 milijardi dolara.

Nakon tsunamija su zatajili vitalni sustavi hlađenja u nuklearki Fukushima Daiichi. Od 11. ožujka radnici nisu uspjeli ući u niti jednu od zgrada reaktora. Roboti su jučer mjerili razinu radijacije u zgradama reaktora 1 i 3. Danas bi roboti trebali izmjeriti i razinu radijacije u zgradi reaktora 2. "Roboti su ograničeni u svome radu i radnici će, u jednom trenutku, morati ući u zgrade", kazao je Tepcov glasnogovornik Takeshi Makigami.

Preko 13,800 poginulih i 14 tisuća nestalih

Nadaju se da će smanjiti razinu radijacije u roku tri mjeseca i ohladiti reaktore za devet mjeseci. Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano je izjavio da je Tepcov plan provediv, ali bi moglo biti nepredvidljivih problema. Posljednji službeni podaci kažu da je od posljednica potresa i tsunamija poginulo 13,843 ljudi, dok ih se više od 14 tisuća još uvijek vodi kao nestale osobe. 

Pročitajte više