Rodinovo remek-djelo "Poljubac" omotano konopcem

RODINOVO remekdjelo, skulptura ´Poljubac´, izložit će se u muzeju Tate Britain, ali u novom izdanju bit će zamotana u više od kilometra tankog konopca, javlja BBC.

Suvremena umjetnica Cornelia Parker konopcem je omotala mramornu skulpturu ljubavnog para u vrućem zagrljaju, koju je prije stotinjak godina javnost proglasila prelascivnom.

Njezina intervencija na tom djelu iz 1886. trebala bi predstavljati ´klaustrofobiju u ljubavnoj vezi´ i uhvatiti trenutak ´jakog erotskog uzbuđenja´.

Parkerova je jedna od 23 suvremenih umjetnika čiji će radovi iduća tri mjeseca biti izloženi na izložbi ´Days Like These´ u inače tradicionalnom engleskom muzeju Tate Britain.

Skulptura je obično izložena u novijem muzeju Tate Modern, čiji su kustosi pazili da je Parkerova u umjetničkom procesu ne ošteti.

Umjetnica je cijeli jedan tjedan provela omatajući skulpturu. Prekrila je lica para i omotala konopac oko njihovih tijela.

´Kad gledate skulpturu razmišljate o tome kako su njihove glave povezane i kako je to biti povezan s nekim drugim´, rekao je glasnogovornik Muzeja.

´Ona također podiže svijest o njezinom povijesnom kontekstu. Kad je ´Poljubac´ u Britaniji izložen prvi put to se smatralo opscenim. Sad skulptura nije tako sporna, ali konopci ističu trenutak jakog erotskog uzbuđenja´, dodao je on.

Nova verzija zanimljiva je i zato što kombinira različite materijale, mramor koji je visoko cijenjen i špaga koja spada u ´niže vrste´ materijala.

Kada je 1904. skulptura prvi put izložena u galeriji vlasnika skulpture u Lewesu u istočnom Sussexu, prosvjedi su bili toliko veliki da je se moralo skloniti od očiju javnosti.

Parkerina intervencija nadahnuta je Marcelom Duchampom, koji je jednom prilikom konopcem ´iskrižao´ cijelu galeriju.

Cornelia Parker 1997. je bila nominirana za Turnerovu nagradu, a poznata je i po kontroverznoj instalaciji razbijenih limenih glazbala, izloženoj 2001. u Victoria i Albert muzeju.

Pročitajte više