Roditelji iz Rijeke nisu liječili sina, umro je. Dobili 1 i 1.5 godinu zatvora

U SRIJEDU je u pulskoj bolnici preminuo 15-godišnji dječak kojeg roditelji tri mjeseca nisu vodili u bolnicu unatoč njegovom narušenom zdravstvenom stanju. Dječak je, kako se neslužbeno doznaje, u tom razdoblju oslabio i izgubio na težini.

Djetetu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo 27. rujna, no roditelji su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć, kada je dijete prevezeno u pulsku bolnicu, gdje je, nažalost, preminulo.

Policija ih optužuje da su grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom o njegovom zdravstvenom stanju, čime su prouzročili smrt djeteta.

>> Roditelji iz Pule koji nisu liječili sina pa je umro dovedeni na ispitivanje

Roditelji su danas dovedeni u Državno odvjetništvo gdje su istražiteljima rekli da se ne smatraju krivima za smrt sina.

Jutarnji list je objavio neslužbenu informaciju da su roditelji preminulog dječaka članovi sekte, međutim, u ovom trenutku nije jasno je li njihova pripadnost toj sekti utjecala na odbijanje da liječe bolesnog dječaka.

Roditelji iz Kostrene nisu liječili sina, dobili 1 i 1.5 godinu zatvora

Sličan slučaj potresao je Hrvatsku prije šest godina, kada je 9-godišnji dječak umro nakon što su ga roditelji odbili liječiti u bolnici te su ga odveli nadriliječnicima.

Njegovi roditelji Hana Budinski iz Omišlja i Viktor Brnobić iz Kostrene u studenom su 2018. godine nepravomoćno proglašeni krivima da su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta i uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljenje.

Nisu osuđeni za smrt djeteta jer sud nije prihvatio inkriminaciju iz optužnice da je bolest brzo napredovala zbog neliječenja.

Zbog povrede djetetovih prava majka djeteta osuđena je na godinu dana bezuvjetnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i pol dana zatvora.

Nisu dopustili kemoterapiju

Podsjetimo, cijela priča počela je početkom rujna 2015. godine, u subotu ujutro. Dječak je preminuo u bolnici u Rijeci svega mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran agresivni non-Hodgkinov limfom.

Otac dječaka tada je za Index priznao da nije dopustio da se njegov sin podvrgne kemoterapiji, no tvrdio je da su on i supruga učinili sve kako bi mu pomogli drugim metodama liječenja te su za smrt svog djeteta okrivili liječnike na onkološkom odjelu.

"Odbili smo kemoterapiju, ona je biznis"

"Odbili smo kemoterapiju jer je preagresivna za devetogodišnjaka. Prije osam godina majku su mi liječili kemoterapijom koja ju je ubila. Između kemoterapije i bojnog otrova stoji znak jednakosti, stoga smo, kao roditelji, odlučili isprobati sve prije kemoterapije. Ona je biznis koji liječi samo 2.7 posto ljudi u svijetu, dok 97.3 posto ubija. Postoje i druge terapije, koje nisu alternativne, nego ih propisuju liječnici u Švicarskoj, na Islandu, u Norveškoj, Meksiku itd., no Hrvatska za njih nema interesa jer tu nema profita kao kod kemoterapije kod koje liječnik na svaku pikicu dobije 10 posto", rekao je tada Viktor Brnobić, otac preminulog dječaka.

"Dok smo liječili dijete, trebali smo mir i intimu, no imali smo susjede demone koji su stalno zvali policiju i socijalnu službu te su nam i po dva puta dnevno dolazili na vrata", dodao je.

Dječaka liječili biljnim kapima

Dječaka su, tvrdi, liječili prirodnim putem, kapima od biljaka i voćnim sokovima, isprobavajući sve vezano za liječenje karcinoma što je u posljednjih 100 godina, kako kaže, otkriveno i skriveno od očiju javnosti.

Odveli su ga i u bolnicu u Aviano gdje su im, tvrdi otac dječaka, dali drugu dijagnozu i rekli da njihov sin boluje od leukemije. 

Otac je tvrdio da su nakon Aviana trebali ići u Zagreb jer su imali dogovoren termin u Klaićevoj bolnici, no, nažalost, taj dan dječak nije dočekao.

Na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice

Teretilo ih se da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

U optužnici je bilo navedeno da su na izričit vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, kao i uskratili pravo na liječenje.

Uslijed toga je došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima.

Susjeda: Za mučnu smrt djeteta kriv je i sustav

Susjedi u Kostreni su par dana prije smrti dječaka pozvali policiju. Jedna od susjeda je 2015. godine za Index govorila o danima prije smrti dječaka.

"Kako bi pomogli teško bolesnom djetetu, susjedi su se digli na noge, dali su izjave policajcima, vikali neka spase dijete. Nažalost, policajci nisu mogli ući u kuću strave jer ih dječakov otac nije pustio unutra bez naloga. Vratili su se drugog dana, no njih tamo više nisu zatekli jer su, s bolesnim sinom, pobjegli u nepoznatom pravcu.

Sa strepnjom smo čekali bilo kakvu informaciju, nadajući se da su ih našli i da su dijete dopremili u bolnicu. No, u subotu ujutro saznala sam užasnu vijest - dječak je te noći umro u bolnici.

Oni koji su ga vidjeli tvrde da je bio mršav poput kostura i da mu je tijelo bilo prepuno podljeva i modrica. Osim roditelja monstruma i njihovih ideoloških vođa, za smrt ovog djeteta, koje je umrlo u mukama, odgovoran je i sustav koji je zakazao pokazavši birokratsku tromost u trenutku kad je bilo pitanje života ili smrti djeteta", rekla je dječakova susjeda.

Pročitajte više